Malé a veľké dejiny SNP v hre Petra Janků: Tesár

Malé a veľké dejiny SNP v hre Petra Janků: Tesár

Peter Janků sa vo svojej dramatickej tvorbe venuje závažným spoločenským a historickým témam. V rozhlasovej hre Tesár (2014) sa sústredil na problém morálky. Východiskom je udalosť, ktorá sa odohrala počas Slovenského národného povstania v Rajeckej doline.

Proti sebe sa postavili kamaráti z jednej dediny: Ondrej a Ján. Jeden je postavený pred múr a druhý je členom popravnej čaty. S Jánom sa stretávame na sklonku života v sociálnom zariadení, kde rekapituluje zlomové okamihy svojho života. V pátraní po pravde, sledujeme právneho zástupcu Zväzu bývalých politických väzňov Igora a jeho manželku, sociálnu sestru Annu, ktorá sa o Jána stará.

Rozhlasová hra Petra Janků nás núti klásť si znova a znova otázku viny a trestu, ale aj odpustenia a jeho ceny. Núti nás vnímať aj Slovenské národné povstanie ako skutočnosť, ktorá historicky rozdelila slovenskú spoločnosť a v malých i veľkých dejinách ju rozdeľuje dodnes.

Peter Janků si svoju rozhlasovú hru režíroval sám. V hlavných úlohách sa predstavia Ján Kožuch, Michal Ďuriš, Nadežda Vladařová, Viliam Hriadel, Michal Gazdík, Juraj Smutný, Tomáš Tomkuljak, Richard Sanitra a František Výrostko.

                                                ---------

V literárno-dramatickom bloku, venovanom SNP, si ďalej môžete vypočuť „túry podľa literatúry" z cyklu Genius loci (2015), tentoraz sa autor Marián Grebáč vybral po stopách partizánskeho veliteľa Petra Kružliaka a jeho memoárovej knižky Skrvavený potok, ktorú písal v horách pod Kozím chrbtom. A báseň Kazimíra Bezeka Partizánska (1972) zarecituje Leopold Haverl.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Štefan Puškáš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame