Ladislav Ťažký: Mŕtvy výťah (1988)

Ladislav Ťažký: Mŕtvy výťah (1988)

Spisovateľ Ladislav Ťažký bojoval počas 2. svetovej vojny na východnom fronte. Ako vojnový zajatec prešiel viacerými internačnými tábormi v Rumunsku, Maďarsku a Rakúsku. Z vlastných zážitkov potom čerpal vo svojej prozaickej tvorbe (Vojenský zbeh, Amenmária. Samí dobrí vojaci, Evanjelium čatára Matúša). Venoval sa tiež písaniu divadelných hier, publicistických textov a filmových scenárov (Zbehovia a pútnici Juraja Jakubiska). K vojnovej tematike pristupoval odvážne a novátorsky, pretože sa ju snažil odpatetizovať a odpolitizovať. 

Podľa knižiek Ladislava Ťažkého, ktorého 95. nedožité narodeniny sme si nedávno pripomenuli, vzniklo viacero rozhlasových hier: Amenmária, Samí dobrí vojaci, Dunajské hroby, Pivnica plná vlkov. Zbierku próz Pred potopou, v ktorej môžeme nájsť poviedku, rozhovor, esej, reportáž i denník, zjednocuje ústredná téma - výstavba vodného diela na Dunaji. Z tejto knižky pochádza aj novela Mŕtvy výťah.

Príbeh by sme mohli označiť ako „stavbársky triler". V nedokončenej stavbe dvanásťposchodového paneláka niekto zo stavbárov vypne výťah. Uviazli v ňom mladí rodičia s dieťatkom. Stalo sa to v piatok a vyslobodili ich až v pondelok. Čo sa medzitým dialo v tesnej kabínke výťahu a ako sa príbeh skončil, sa dozviete, keď sa započúvate do podmanivého hlasu Karola Machatu. Čítanie z prózy Ladislava Ťažkého Mŕtvy výťah v roku 1988 režíroval Vladimír Rusko.

                                         ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť poviedku Pavla Rankova Stretnutie (1996), dramatizáciu prózy Zuzky Zgurišky Tetka (1985) a 100. výročie narodenia Márie Ďuríčkovej (29.septembra) si pripomenieme rozprávkou O veľkých pretekoch z cyklu Janka a Danka (1968).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame