Ján Hrušovský: Muž s protézou (1988)

Ján Hrušovský: Muž s protézou (1988)

Spisovateľ a novinár Ján Hrušovský vo svojich prvých dielach čerpal z vlastných vojnových zážitkov. Ako dôstojník rakúsko-uhorskej armády bojoval po vypuknutí 1. svetovej vojny na východnom fronte a zotavoval sa vo vojenskej nemocnici v Bratislave. Jeho diela Zo svetovej vojny, Muž s protézou alebo Peter Pavel na prahu nového sveta ukazujú naliehavú potrebu vyrovnať sa s následkami vojny a to po psychickej, ako i morálnej stránke.

Novela Muž s protézou má podtitul Prípad poručíka Seeborna. Je to príbeh tragickej lásky dvoch mladých ľudí poznačených hrôzami 1. svetovej vojny. O frontových zážitkoch hlavnej postavy sa letmo dozvedáme len z jeho zápisníka. Vojna z neho urobila bezcitného, cynického človeka. Vlastne sa ním chcel stať, aby sa ho tak nedotýkalo vojnové peklo a aby ním tak silno neotriasla láska k milovanej Míne, lebo tušil, že nie je možná. Chcel mať tiché, umlčané srdce, tvrdé ako kameň. Dielo je obrazom nešťastnej lásky v podmienkach vojnou deformovanej morálky, no súčasne i pôsobivým odsúdením vojny.

Prózu pre rozhlas v roku 1988 zdramatizoval Ján Bábik. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Vladimír Minarovič, Nataša Grafingerová-Kulíšková, Ivan Laca, Július Paluš, Anton Korenči, Mária Schlosserová, Zoro Laurinc, Ján Mistrík, Dušan Kaprálik a Gustáv Legéň.

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť dramatizáciu poviedky Jonáša Záborského Mrzutá (2017, R.Poláková, I.Romančík, L.Košická, O.Solárová, J.Šimonovič, A.Swan, D.Kaprálik) a krátku hru Eleny Antalovej Albínky z cyklu Zmiešaná dvojhra (2016, M.Kolbašský, T.Poláková, S.Donová)

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame