Katarína Kolníková v Kúpeľnej sezóne

Katarína Kolníková v Kúpeľnej sezóne

Obľúbená ľudová herečka Katarína Kolníková by sa 20.apríla bola dožila 95 rokov. Pri tejto príležitosti sme pre vás z repertoáru Radošinského naivného divadla vybrali rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Kúpeľná sezóna, s podtitulom „naivné obrázky zo slovenského malomesta z tridsiatych rokov dvadsiateho storočia" (1980). V divadle dosiahla táto hra 188 repríz. Vyznačuje sa špecifickým láskavo-satirickým humorom jej autora Stanislava Štepku. Jeho humor je hĺbkovou sondou do našich životov a doby, v ktorej žijeme. Odhaľuje jej skryté smiešne stránky. Nastavuje krivé zrkadlo našim neduhom a nerestiam a to typickou štepkovskou metaforou. Štepka nachádza inšpiráciu pre svoju tvorbu v ľudovom humore a v osobitom dedinskom pohľade na svet. Na prvý pohľad jednoduché naivné príbehy skrývajú vážne morálne a spoločenské témy a keď k nim pridáme aj osobité radošinské nárečie, tak je to nezabudnuteľný zážitok.

Hudbu zložil Ján Melkovič. V réžii Viliama Sýkoru účinkovali členovia RND Katarína Kolníková, Stanislav Štepka, Darina Porubjaková, Pavel Schwarz, Zuzana Mauréryová, Richard Felix, Monika Hilmerová, Soňa Norisová, Mojmír Caban a František Rihák.

K najpočúvanejším a najobľúbenejším zábavným programom rozhlasových Nedeľných zábavníkov patrila aj verejná nahrávka humoristicko-satirického kabaretu Echorádio, s pestrou žánrovou paletou. Striedali sa v nej humorné monológy, dialógy, pesničky, scénky, skeče, v podaní známych komediálnych hercov a spevákov. Jedným z nich bol aj herec Peter Bzdúch, ktorý brilantným spôsobom interpretoval cyklus monológov s názvom Linka dôvery z pera renomovaného humoristu Jána Snopka. Snopkove a Bzdúchove monológy mali taký úspech u divákov na verejných nahrávkach i u poslucháčov pri rozhlasových prijímačoch, že sme ich vysielali niekoľko rokov.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame