Maratón - z prehliadky rozhlasového humoru v Bardejovských kúpeľoch '84

Maratón - z prehliadky rozhlasového humoru v Bardejovských kúpeľoch '84

Košický Maratón, týždenník úsmevného slova a populárnej hudby pre dospelých a dospievajúcich, sa začal vysielať v roku 1966. Pri jeho zrode stáli redaktor Andrej Leňo a režisér Martin Hruška. Hudobnú spoluprácu mal na starosti František Gomolčák. Neskôr redakčne reláciu pripravoval Marián Bednár a Pavol Sobota.

Maratón sa vysielal nepretržite až do roku 1991. Po troch rokoch sa znovu ozval na najpočúvanejšom okruhu Slovensko jeden - každú prvú nedeľu v mesiaci v rámci Nedeľného zábavníka. Redaktorka Tamara Chlebová vybrala z rozhlasového archívu košický Maratón, ktorý je trochu špecifický. Ide o zostrih verejnej nahrávky na druhej prehliadke rozhlasového humoru a satiry v Bardejovských kúpeľoch z roku 1984. Nebude chýbať ani stála dvojica protagonistov Ján Kado a Peter Gažo.

Zvyšnú polhodinku humoristického bloku vyplnia scénky, monológy a kuplety herca, komika a humoristu Jaroslava Ďuríčka. Vyštudoval herectvo a pôsobil v zájazdovom Dedinskom divadle, neskôr vo Zvolenskom a po presťahovaní do Bratislavy účinkoval na Malej scéne a v kabarete Tatra revue. Hosťoval aj na Novej scéne v muzikáli Fontána pre Zuzanu. Hral vo filmoch Sváko Ragan, Zypa Cupák, Zajtra bude neskoro, Prípad krásnej nerestnice, Výlet po Dunaji, Dobrodružstvo v hoteli, Mafstory, Zima kúzelníkov. Je aj autorom humoristických kníh Klaun z Firšnálu, Samoobsluha humanizmu, Sólo pre konferenciera, Veselý krok do života. Po nežnej revolúcii si založil vlastný súbor a pripravil humoristický kabaret, s ktorým putoval po Slovensku a rozdával ľudom zábavu a radosť zo života. Aj preto autor Emil Benčík nazval reláciu o Ďuríčkovi Putovanie s humorom (2002).

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame