Stanislav Štepka, Milan Markovič: Silvestrovské príhody a skúsenosti

Stanislav Štepka, Milan Markovič: Silvestrovské príhody a skúsenosti

Čo keby sme sa teraz vrátili v čase, povedzme, do roku 1973. Chcete vedieť, ako? Zázračný stroj času síce nemáme, ale máme v rozhlase niečo iné - bohatý zvukový archív. A v ňom záznamy nahrávok rozhlasových relácií z minulých rokov a teda aj z roku 1973. I vtedy sme na rozlúčku so starým rokom vysielali humoristicko-satirický kabaretný program nazvaný Silvestrovské príhody a skúsenosti.

Dobrý humor nestarne a čo bolo smiešne vtedy, je smiešne aj dnes. Pretože náš svet sa stále krúti okolo rovnakých tém, ako sú peniaze, ženy a víno. Peňazí nie je nikdy dosť, ženy boli, sú a budú večnou inšpiráciou mužov a vo víne nehľadáme vždy len pravdu. Ak sa týchto tém chopia naslovovzatí humoristi, o dobrú náladu a veselú zábavu nie je núdza.

V tomto prípade sa o ňu postarala moderátorská dvojica Stanislav Štepka, principál Radošinského naivného divadla, a Milan Markovič, nevyliečiteľný humorista. Na pomoc si pribrali celú plejádu autorov a populárnych interpretov, štepených humorom. Čo meno, to známa herecká osobnosť: František Dibarbora, Martin Gregor, Marián Labuda, Eva Krížiková, Ivan Krivosudský, Stano Dančiak a ďalší.

Nebude chýbať ani lámač ženských sŕdc, večne mladý a šarmantný spevák František Krištof Veselý. Autormi literárnych príspevkov boli Jaroslav Štembera, Ilja Kučera, Vladimír Nosáľ, Tibor Grúner, Stanislav Kaminskij a Berco Trnavec. Réžiu mal Juraj Haľama.

Tak starý, ahoj! Týmto pozdravom sa s rokom 1971 na verejnom silvestrovskom večierku lúčila redakcia zábavných žánrov Slovenského rozhlasu a jej redaktor a autor Berco Trnavec, ktorý program pripravil.

Netradičná, ale skvelá dvojica moderátorov Karol Machata a Ida Rapaičová vám spolu s interpretmi porozprávajú o silvestrovských zvykoch a obyčajoch u nás i v zahraničí - ako uvariť dobrú silvestrovskú kapustnicu, ako vyprážať kapra, aby sa nepripálil, aké vínko si vybrať na prípitok k novému roku, aby chutilo.

A týchto „ako" je v silvestrovskom lúčení so starým rokom ešte viac. Napríklad herec Jozef Kroner vám v monológu prezradí Ako ho učil otec plávať. O „plávaní" nielen vo vode, ale najmä v živote hovoria aj ďalšie humoristické scénky, skeče a monológy v podaní Dušana Blaškoviča, Ivana Krajíčka a Márie Hájkovej. Réžiu mal Milan Semik.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame