Lasica & Satinský: Ktosi je za dverami

Lasica & Satinský: Ktosi je za dverami

Milan Lasica a Július Satinský dokázali svojským, originálnym spôsobom zabávať rozhlasových poslucháčov a televíznych divákov na vysokej literárnej úrovni. K ich populárnym zábavným programom patril aj televízny kabaret Ktosi je za dverami. Pozývali si do neho známe osobnosti verejného života - hercov, spisovateľov, spevákov.

V roku 1982 bol ich hosťom vynikajúci český herec Miloš Kopecký, nezabudnuteľný doktor Štrosmajer z televízneho seriálu Nemocnica na okraji mesta. Kopecký mal širokú hereckú škálu. Vedel zahrať zloducha Hogofogo vo filmovej paródii Limonádový Joe, ale aj nezabudnuteľnú komickú postavu feldkuráta Katzeho v Dobrom vojakovi Švejkovi. Keď sa zíde takáto trojica komikov v jednom kabarete, musí z toho byť dobrá zábava.

Nedeľný zábavník Samoobsluha zábavy sa realizoval ako verejná nahrávka po celom Slovensku (dokonca aj v zahraničí) za prítomnosti obecenstva. Patril v tom čase k najpočúvanejším zábavným rozhlasovým reláciám, ktoré neodmysliteľne boli súčasťou nedeľnej rodinnej pohody. Boli akoby dezertom po nedeľnom obede. Pred mikrofónom sa vystriedalo množstvo slovenských a českých umelcov.

Našu pojazdnú samoobsluhu zábavy, čiže „Samku", sme zverili do rúk dvom skúseným kabaretným hercom: Ivanovi Krajíčkovi ako predavačovi a Ivanovi Krivosudskému ako vedúcemu Samky. Za tie roky v programe účinkovali také osobnosti ako športoví komentátori Gabo Zelenay a Karol Polák, prvý československý kozmonaut Vladimír Remek, filmový režisér Martin Ťapák, ale aj českí umelci Helena Ružičková, Jozef Kobr, Jozef Laufer, Ivan Mládek, Jiří Císler, Karel Černoch.

V silvestrovskej „Samke" z roku 1979 účinkujú (okrem dvoch Ivanov - Krajíčka a Krivosudského) Magda Paveleková, Eduard Bindas, Eva Krížiková, Oldo Hlaváček a Zora Kolínska. Ako v každej Samke i v tejto nebude chýbať Diskosamka, čiže blok populárnej hudby, ľudových pesničiek i zahraničných hitov.

Animátor, karikaturista a scenárista Viktor Kubal bol legendou slovenského kresleného filmu. Všetky tieto tvorivé činnosti sa v ňom spojili do jedného celku - výnimočnej a originálnej umeleckej osobnosti. A všetky ich spája jeho nenapodobiteľný humor a satira. Dodajme, že Viktor Kubal bol aj originálny rozprávač. Jeho rozprávačský talent, okorenený trnavským nárečím, si našiel svoje osobité miesto aj v zábavnej relácii Echo (1993), v ktorej rozprával svoje humoristické príhody, zážitky a dobrodružstvá rozhlasovým poslucháčom. Viaceré z nich zaradil aj do svojej spomienkovej knihy Výlet Toma Pribyho.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame