Sólo pre Martina Babjaka

Sólo pre Martina Babjaka

Humoristický blok na Rádiu Pyramída vám spríjemní obľúbený spevák, donedávna sólista opery Slovenského národného divadla v Bratislave, Martin Babjak. K jeho najobľúbenejším postavám patrí Figaro z opery Barbier zo Sevilly, kde sa jeho príjemný barytón zaskvel v plnej kráse. Martin Babjak patrí k tým operným spevákom, ktorí si radi „odskočia" od opery aj k iným hudobným žánrom, napríklad k operetným, kantilénovým a ľudovým piesňam.

A ešte jedna zaujímavosť: Babjak je dnes hádam najznámejším „ľadovým medveďom" na Slovensku. Kúpanie v ľadovej vode nie je pre neho nič výnimočné. Navyše, je aj zaujímavým a vtipným človekom, výborným rozprávačom a imitátorom, ako sa môžete presvedčiť v zábavnom pásme Emila Benčíka Sólo pre Martina Babjaka (2003).

Vladimír Hron je populárny český spevák, televízny šoumen a predovšetkým vynikajúci imitátor Karla Gotta, Elvisa Presleyho, Toma Jonesa, Johna Travoltu, Druppiho, Hany Zagorovej, Luďka Sobotu, Františka Filipovského (alias Luis de Funesa), Felixa Holcmanna či Vladimíra Menšíka. V roku 2006 pricestoval autom z Prahy do Slovenského Grobu na verejnú nahrávku zábavného programu Slovenského rozhlasu. A program pod dirigentskou taktovkou redaktorky Tamary Chlebovej a režisérky Rie Paldiovej sme nemohli nazvať inak ako Hron do vás.

V relácii Našinec sa nevzdáva (1994) sa predstaví dvojica našich národných zbojníkov: Juro Jánošík a Rajnoha. Reč bude o tom, ako sa zbojníčilo, zbíjalo, bralo a dávalo vtedy a čo sa z tejto zbojníckej tradície zachovalo dodnes. Autormi týchto satirických a parodických dialógov a scénok sú skúsení rozhlasoví humoristi Jaroslav Schut a Ján Grexa. Blízky im je inteligentný humor, ktorý vystihuje našu národnú povahu. Ich jánošíkovské a bačovské paródie sú stále obľúbené. Na ich úspechu majú svoj podiel aj vynikajúci interpreti: Dušan Tarageľ, Ivan Krajíček, Michal Dočolomanský, Marta Sládečková, Ján Kroner a Ľubo Roman. O prepojenie humoristických scénok sa postaral známy folklorista Viliam Meško, rodák z Terchovej.

Herec Jozef Kroner patril niekoľkým generáciám divadelných, filmových, televíznych i rozhlasových divákov a poslucháčov. Mal priam zázračný dar splynúť so svojimi divadelnými, filmovými i rozhlasovými „postavami". Svojim hereckým majstrovstvom dokázal rozosmiať i rozplakať. Vedel narábať aj perom. Okrem kníh Neobyčajný testament a Osud tak chcel, napísal aj knihu Herec na udici, ktorú si aj ilustroval. Bol totiž náruživým rybárom. Na verejnej nahrávke zábavnej relácie Letokruhy (1969) v Dubnici nad Váhom sa s Jozefom Kronerom porozprávala Mája Velšicová o jeho rybárskej záľube a veselých príhodách z rybárčenia. Napríklad, ako s Oldom Hlaváčkom lovili kaprov, a čo musel urobiť, aby ho manželka pustila na rybačku.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame