Pokapala na salaši slanina alebo Škandál na Grand Prix Folklorix

Pokapala na salaši slanina alebo Škandál na Grand Prix Folklorix

K zábave patrí aj ľudová hudba. A keď k nej pridáme korenie humorného slova a paródie, o dobrú náladu je postarané. A práve také je rozhlasové pásmo s príznačným názvom Pokapala na salaši slanina, alebo Škandál na Grand Prix Folklorix. O škandál na humoristickej Veľkej cene slovenského folklóru sa postarali zahraniční speváci a speváčky, ktorí naše ľudové pesničky spievajú vo svojej materčine, respektíve otcovčine, či vlastne v hotentóčtine.

V úlohe zahraničných spevákov sa vám predstavia Magda Paveleková, Zora Kolínska, František Dibarbora, Michal Dočolomanský, Ivan Krajíček a Zoro Laurinc. Sprevádza ich orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave s primášmi Mirkom Dudíkom a Štefanom Molotom. Pridali sa aj sólisti Anna Hulajová, Lidka Fajtová, Angela Vargová, Anton Kurňava, Ján Palovič a Štefan Zima. Moderuje herec, humorista a jazykovo zdatný parodista Anton Mrvečka. Program v roku 1982 pripravili autor Tibor Grúnner, redaktorka Adriana Eliášová, hudobný dramaturg Ivan Dubecký a režisérka Olívia Binderová.

Z rozhlasového archívu sme pre vás vylovili ďalšieho sólo-kapra. Je ním rozhlasový kabaret Rodina, priamy prenos z rovnomennej výstavy v „Inchybe". V skutočnosti, z verejnej nahrávky v Kultúrnom dome v Cíferi v roku 1994. Autor Vladimír Nosáľ si prizval na pomoc aj ďalších spoluautorov: Jaroslava Schuta, Zdena Luknára, Jána Snopka, Petra Oravca a Ivana Krajíčka, aby okorenili kabaretný program humoristickými scénkami a skečmi Dotazník, Slovenská paroplavebná spoločnosť, Mladosť - pochabosť, Na trhu a Rodinný denník.

Programom sprevádza osvedčená moderátorská dvojica Ivan Krajíček a Oldo Hlaváček. Na pomoc si prizvali svojich kolegov a kolegyne z hereckej branže: Magdu Pavelekovú, Zoru Kolínsku, Ivana Vojteka, Jána Kronera, Eduarda Bindasa a Dušana Tarageľa. Nechýbala ani režisérka Magda Grandtnerová. O dobrú náladu sa postarala populárna hudobná skupina Senzus, ktorá pôsobí na hudobnej scéne už 40 rokov a má na svojom konte 30 hudobných albumov.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame