Maratón - týždenník úsmevného slova a populárnej hudby

Maratón - týždenník úsmevného slova a populárnej hudby

V tomto roku si pripomíname 90. výročie rozhlasového vysielania Slovenského rozhlasu z košického štúdia. Do humoristického bloku na Rádiu Pyramída sme pri tejto príležitosti vybrali košický Maratón. Nejde o ten medzinárodný bežecký maratón, ale o týždenník úsmevného slova a populárnej hudby. S krátkou prestávkou ho Slovenský rozhlas vysielal vyše 40 rokov. 

Svojským humorom a originálnou interpretáciou dvojice Peter Gažo a Ján Kado si tento zábavník získal množstvo stálych poslucháčov a mnohí naň doposiaľ so sentimentom spomínajú. Vypočuť si môžete Maratón z roku 1983, ktorý sa nahrával na JRD Zlatý Klas v Raslaviciach.     
  
Na Rádiu Pyramída pokračujeme kabaretným pásmom Šibačka z roku 1964. Šibačmi sú dvaja tak trochu šibnutí vykupovači vajec z národného podniku Slovenské vajcia. Jedným je Silvo Žĺtko alias Ivan Krajíček a druhým Silvo Bielko alias Oldo Hlaváček. Ich vajcovému podniku chýba na splnenie plánu osem vajíčok. Vykupovači Žĺtko a Bielko sa podujali tieto vajíčka vyšibať. Sami by to nezvládli a preto si pribrali na pomoc ďalších šibačov – na slovo vzatých majstrov humoru a satiry Františka Dibarboru, Dušana Blaškoviča, Viliama Polónyiho, Františka Zvaríka a ďalších.  

Keď šibačka, tak šibačka, s vervou sa pustili do šibania ľudských i spoločenských neduhov ako sú byrokracia na úradoch, v cestovnom ruchu či v doprave. A pravdaže, nezabudli ani na metlu ľudstva zvanú alkohol. Humoristické a satirické scénky, skeče, monológy, kuplety i pesničky im naservírovali autori Karol Ondreička, Berco Trnavec, Milan Gergel, Pavel Taussing a Oldo Hlaváček. Redakčne pripravil Berco Trnavec. Majster zvuku Štefan Havetta, réžiu mal František Brestovanský.
 
Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame