Najperšejšia tanečnica suboru Večarnica

Najperšejšia tanečnica suboru Večarnica

V roku 2014 sme pozvali do relácie Rádiohumor zakladateľa a principála Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku. Okrem vtipných replík na otázky moderátora Štefana Skrúcaného obohatil reláciu aj humornými monológmi z bohatého autorského archívu.

Bez radošinského nárečia by Radošinské naivné divadlo nebolo radošinským. Ale je záhadou, kde sa Stano Štepka naučil tak perfektne po východniarsky, keď dokázal v tomto nárečí napísať pre Zoru Kolínsku monológ Najperšejšia tanečnica suboru Večarnica. Originálny humor Stana Štepku prezrádza, že perfektne pozná slovenskú náturu. Dokázal to ako autor aj v monológu Slávnostné otvorenie pálenice v podaní Jozefa Vičana.

Pamätáte si 80. roky minulého storočia? Bola to doba, keď sa takmer na všetko stálo v radoch a predavačky v obchodoch najčastejšie používali slovíčko „nemáme". Autor zábavného pásma Drobné metamorfózy (1982) Kalo Uhrík nás zavedie do predajne autosúčiastok Motechna, kde sa od vedúceho dozvieme, že oni namiesto „nemáme", zaviedli do praxe optimistickejší výraz: „Práve sa nám minulo, skúste o týždeň!" Vraj sa im to osvedčilo, zákazníci menej repcú.

V ďalších scénkach navštívime ženský závod, v ktorom pracujú len muži, či plaváreň, v ktorej favoritom pretekov v plávaní je neplavec. V hlavných úlohách sa predstavia: Ivan Krajíček, Stano Dančiak, Ivan Krivosudský, Oldo Hlaváček, Eduard Bindas, Magda Paveleková, Peter Debnár a Zora Kolínska.

Ďaľšiu reláciu vybral z banskobystrického archívu redaktor Eugen Tomajko. Neodolateľná hráčska vášeň má na svedomí nejednu tragédiu. V našej zemepisnej šírke a výške máme skúsenosti s hracími automatmi. Mnohí gambléri sú schopní za jednu noc prehrať celú výplatu, auto, byt, ba aj manželku.

Autor humoristického pásma Bingóóó Vlado Goffa si na gamblérov a hráčskych hazardérov posvietil reflektorom humoru a satiry. Bolo to v roku 1996. Odvtedy sa nám hráčsky hazard ešte viac rozmohol a Goffove satirické postrehy sú stále aktuálne. Účinkujú: Michal Ďuriš, Emília Čížová, Ľubomír Holčík, František Výrostko, Alena Sušilová, Peter Vilhan, Juraj Haviar.

Najúčinnejšie vtipy sú tie, ktoré sú zacielené na vlastné nezdary, trapasy a neduhy. Dôležité je aj podanie vtipov. Nie každý ich vie naordinovať tak, aby vyvolali smiech. V programe Berme to športovo (1982) ponúkame vtipy v podaní majstrov hovoreného slova: František Dibarbora, Stano Dančiak, Magda Paveleková, Ivan Krajíček, Zora Kolínska, Eduard Bindas, Ivan Krivosudský a ďalší.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame