Štyridsať minút v škrobe (1975)

Štyridsať minút v škrobe (1975)

Škrob, ako vieme, je prísada na pranie, aby bielizeň bola jemná, hladká a mala lesklý modravý odtieň. No škrob má aj metaforický význam. Dokonca dva. Ak o niekom povieme, že je „škrobený", máme na mysli to, že je chladný, odmeraný a neprívetivý. A ten druhý význam? Škrobom nazývame aj človeka mimoriadne šporovlivého, lakomého, čiže držgroša.

Autor Jozef Antoš sa v humoristicko-satirickom pásme Štyridsať minút v škrobe pozrel na zúbky obom týmto typom. A redaktor Berco Trnavec s režisérom Viktorom Lukáčom zverili jednotlivé postavy prvotriednym komediálnym hercom. Vďaka hviezdnemu obsadeniu (Ivan Krajíček, Stano Dančiak, Martin Gregor, Ľubo Roman) si táto komédia v roku 1975 získala priazeň divákov na verejnej nahrávke a poslucháčov pri rádioprijímačoch.

Scénky pod názvom Zábavné pele mele (1974) sú z pera autorov Tibora Korbella, Antona Glézla, Berca Trnavca a známej spisovateľskej dvojice z Odesy Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova. Hoci autori kriticky reagovali na vtedajšie spoločenské problémy, ktoré sú dnes vytláčané novými kauzami, je v nich veľa kritických postrehov, ktoré sú stále aktuálne. A okrem smiechu sú aj na zamyslenie.

V réžii Juraja Haľamu účinkovali Anton Mrvečka, Stano Dančiak, František Dibarbora, Mária Kráľovičová, Eva Krížiková, Leopold Haverl, Eduard Bindas. Zaznejú tiež piesne Jany Kociánovej, Evy Mázikovej, Dušana Grúňa, Mariky Škultétyovej, Jeziniek a Mariána Labudu pod vedením dirigenta Gustáva Bróma a jeho orchestra.

Ďaľší exkurz do rozhlasového archívu zakončíme pásmom Sólo pre Evu Pavlíkovú (2005). Autor Emil Benčík, redaktorka Tamara Chlebová a moderátor Marián Grebáč si pozvali k mikrofónu populárnu herečku Nitrianskeho divadla Evu Pavlíkovú. Dozviete sa mnohé zaujímavosti z jej súkromného, ale aj divadelného, filmového a televízneho účinkovania. Zaspomína si aj na svojich kolegov Jozefa Dóczyho a herca a režiséra Jozefa Bednárika, v ktorého muzikáloch účinkovala.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame