Humor je vážna vec - Viktor Kubal

Humor je vážna vec - Viktor Kubal
Viktor Kubal bol všestranným originálnym umelcom. Výtvarník, karikaturista, režisér, herec, animátor, scenárista, originálny ľudový rozprávač. Tri roky bol hosťom Nedeľného zábavníka -  Echorádio. Mesiac čo mesiac na verenej nahrávke pred divákmi a poslucháčmi pri rádioprijímačoch rozprával svoje „poučiteľné" skutočné i neskutočné múdre výmysly i nezmysly.

Počúvajúci boli očarení jeho jedinečným, neopakovateľným rozprávačstvom. Skúste sa teda započúvať do vtipných a humorných príhod a životných múdrostí Viktora Kubala, ktoré sme pre vás pripravili pod názvom Humor je vážna vec. Uvádza Marián Grebáč. Redakčne pripravila Tamara Chlebová, zvuk a strih Ľuboš Klásek, réžia Igor Hrabinský. Reláciu sme vysielali v roku 1988.

Súkromných, reklamných a lokálnych rádií máme dnes habadej. Ale v roku 1977 tomu tak nebolo. Až na jednu výnimku. Spisovateľ a rozhlasový autor Pavel Hrúz vymyslel fiktívne rádio Vox Papuli a zaviedol v ňom novinku - Deň pribuchnutých dverí pre poslucháčov i autorov.

Samozrejme, išlo o paródiu. Fiktívne vysielanie rádia mu umožnilo rozohrať celú škálu vtipných rozhovorov s domnelými poslucháčmi a domŕzajúcimi „autormi". A takouto zábavnou formou s nadhľadom sa pozrieť na peripetie súčasného života a poodhaliť rozličné spoločenské neduhy a zaužívané stereotypy.

Rozhlasový kabaret vznikol v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu. Redakčne pripravil Ondrej Bosík. Účinkovali: Marián Škorvaga, Vladena Kalandrová, Martin Vítek, Štefan Šmihla, Ján Demko, Martin Horňák a Alena Sušilová. Majster zvuku Jaroslav Faksa, technická asistencia Peter Kaloši, hudobná spolupráca Marián Cseky, réžiu mal Andrej Turčan.

Zábavnú reláciu Echorádio vysielal Slovenský rozhlas v Nedeľnom zábavníku raz mesačne rovných dvadsať rokov. Poslucháči si tento program obľúbili najmä pre decentný humor a vynikajúcich interpretov. Z rozhlasového archívu sme vybrali verejnú nahrávku z roku 2003.

Hosťami boli český herec a komik Luděk Sobota a hudobná skupina Lojzo. Ďalej účinkovali: Magda Paveleková, Ivan Letko a Peter Bzdúch. Autormi scénok, skečov, dialógov a monológov boli majstri slova: Ján Snopko, Emil Benčík a Zdeno Luknár. Réžiu mala Ria Paldiová. Programom sprevádzali Dušan Tarageľ a Pavol Topoľský.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Ivan Rychlo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame