Humor, plus humor, plus Ivan Krivosudský

Humor, plus humor, plus Ivan Krivosudský

Hoci herec Ivan Krivosudský vyštudoval právo, túžil sa stať hercom. Dodatočne absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. V roku 1949 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave. Exceloval najmä v komédiách a tragikomických scénach. Účinkoval v televízii i vo filme. Vystupoval tiež ako estrádny umelec.

Najobľúbenejším médiom Ivana Krivosudského bol rozhlas. Viac ako polstoročie účinkoval v mnohých rozhlasových hrách, rozprávkach, literárnych pásmach, ale najmä v zábavných programoch a verejných nahrávkach silvestrovských kabaretov. Hoci osud nebol k nemu vždy láskavý, vyžaroval z neho životný optimizmus a šíril vôkol seba pozitívnu energiu. Rád žartoval a humor ho nikdy neopúšťal. Vypočujte si reláciu Emila Benčíka Humor, plus humor, plus Ivan Krivosudský (2004).

Hudobník, spevák a zabávač Roman Féder je vedúcim hudobnej skupiny Funny Fellows. Ako jediní na Slovensku hrajú zábavnú hudbu štýlu Old Time. Táto hudba vznikla na začiatku 20. rokov minulého storočia a v estrádnej zábavnej forme sa hrá dodnes. „Veselí chlapíci" hrajú na staršie hudobné nástroje, aby zachovali pôvodný interpretačný ráz hudby, ale oživujú ju humorným slovom.

Hudbu a piesne, ktoré nám Funny Fellows naservírujú, sú z ich posledného albumu Spievanie vo vani. Reláciu o Romanovi Féderovi a jeho „veselých chlapíkoch" autorsky a režijne pripravil Emil Benčík a nazval ju Kde je spev, nie je hnev (2002). Moderuje Marián Grebáč.

Obľúbené predstavenia Radošinského naivného divadla sme na Rádiu Pyramída vysielali už viackrát. Z ich bohatého repertoáru sme tentoraz vybrali hru Hostinec Grand (2009). Príbeh s podtitulom Krčmová komédia je ako vystrihnutý zo života. Autor Stanislav Štepka tu nastavil krivé zrkadlo našej „krčmovej" spoločnosti. Faloš, pretvárka a najmä honba za peniazmi a majetkom. To všetko je v zornom poli Štepkovej satirickej a ironickej optiky. Ale tá „ľudská komédia" je súčasne poľudštená jeho láskavým humorom a pochopením človečieho údelu na tejto zemi.

Autorom scénickej hudby bol Ján Melkovič. V réžii Štefana Korenčiho účinkovali: Stanislav Štepka, Katarína Kolníková, Darina Abrahámová, Monika Hilmerová, Kamil Mikulčík a Mojmír Caban. Zvuk a strih Milan Greguš a Roman Laščiak.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame