Výber zo satirických poviedok Michaila Zoščenka

Výber zo satirických poviedok Michaila Zoščenka

Klasik ruskej literatúry a kritik epochy šťastnej sovietskej budúcnosti Michail Zoščenko napísal svoje prvé poviedky počas štúdia na Právnickej fakulte v Petrohrade. Kritizuje v nich morálku a medziľudské vzťahy vo vtedajšej spoločnosti. V roku 1922 vyšla jeho prvá zbierka Poviedky pána Modrobrucháčka, ktorá mala úspech u kritikov aj verejnosti. V jeho príbehoch sa mieša tragické s humorným, trpká irónia s úsmevom. V nasledujúcich rokoch sa Zoščenko stal jedným z najčítanejších autorov.

Neskôr začal tvoriť aj rozsiahlejšie diela: Nevrátená mladosť a Bledomodrá kniha. Počas 2. svetovej vojny pracoval vo filmových ateliéroch. Po zverejnení satirického diela Pred východom slnka sa stal terčom oficiálnej kritiky a stratil možnosť publikovať. Vylúčili ho zo Zväzu spisovateľov, no v roku 1953 ho rehabilitovali.

Vypočujte si humoristické pásmo Radosti kultúry (1994) o osudoch jedného nešťastného človeka. Pripravil Ivan Verner. V réžii Štefana Mandžára účinkovali: Boris Farkaš, Juraj Slezáček, Jozef Šimonovič, Vlado Kostovič, Miroslav Trnavský, Oldo Hlaváček, Dagmar Bajnoková a Mária Dacejová.

Abeceda svetového humoru je názov cyklickej relácie, v ktorej Redakcia zábavy predstavovala svetových spisovateľov s ukážkami z ich tvorby. Vybrali sme pre vás dvojicu ruských spisovateľov, majstrov humoru a satiry, Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova. Dozviete sa podrobnosti o ich živote a tvorbe, vypočujete si humoresku Mravec a ukážky zo slávnych románov 12 stoličiek a Zlaté teľa. Reláciu v roku 2011 pripravili autor Mojmír Groll a režisérka Milena Lukáčová. Účinkovali: Zuzana Kyzeková, Miroslav Trnavský, Alfréd Swan a Helena Geregová. Hudobná a zvuková spolupráca Katarína Bielčiková a Peter Daniška.

A na záver opäť siahneme po satirických textoch ruského spisovateľa Michaila Zoščenka, ktorý si vzal na mušku neduhy vtedajšej sovietskej spoločnosti: byrokraciu, papalášstvo, ľudskú hlúposť. Zábavné pásmo na motívy jeho poviedok Odškodné (1987) pripravila Anna Sláviková. V réžii Olívie Binderovej sa predstavili Stano Dančiak, Zoro Laurinc, Marián Labuda, Zora Kolínska, Ján Valentík, Magda Paveleková, Zita Furková, Ivan Letko, Ivan Krajíček, Eva Rysová, Eduard Bindas, Zuzana Kronerová a Ľubo Gregor.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: tass.ru]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame