Cirkusové „Variácie“ s Miroslavom Horníčkom

Cirkusové „Variácie“ s Miroslavom Horníčkom

Medzi obľúbené Nedeľné zábavníky Redakcie zábavných žánrov Slovenského rozhlasu patrila aj cyklická relácia Variácie. Vybrali sme pre vás program z roku 1979, venovaný téme „Cirkus“, takže humoristické scénky, monológy, skeče, epigramy a anekdoty sa budú odohrávať v cirkusovej manéži. Samozrejme, nebude chýbať ani klaun Bimbo, ktorý vám predvedie svoje osvedčené triky.

Hosťom Variácií  bude známy a populárny český herec a komik Miroslav Horníček. Prezradí vám, že aj on rád chodil do cirkusu, obdivoval vystúpenia klaunov a zabával sa na kúskoch cvičených zvierat. Skôr narodeným poslucháčom pripomenú časy mladosti, keď ich do cirkusu zvábil pestrofarebný sprievod cirkusantov ulicami mesta.  

Reláciu pripravil a zo štúdia sa vám prihováral Stanislav Štepka, s prispením známych autorov Dušana Kováča, Soni Pohornej, Emila Medvedkina  a Petra Petišku. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkovali: František Dibarbora, Marián Labuda, Ivan Krajíček, Miroslav Horníček, Stano Dančiak, Ľubo Roman, Anton Mrvečka, Dušan Blaškovič, Oldo Hlaváček a Zora Kolínska.   

Anglický spisovateľ Hector Munro Saki sa narodil v Indii, vtedajšej britskej kolónii, čo ovplyvnilo jeho život, i tvorbu. Zvolil si exotický pseudonym Saki. Začínal ako novinár. Vo svojich článkoch, reportážach a fejtónoch kritizoval a parodoval vtedajší luxusný, ale duchovne prázdny život strednej vrstvy britského impéria. Jeho žurnalistická tvorba postupne prerástla do literárnej. Písal humoristické poviedky, historické štúdie, romány a divadelné hry. Jeho tvorba mala značný ohlas u čitateľov.

Vo viacerých Sakiho humoreskách vystupuje postava cynického vtipkára Clovisa Sangrailla. Ten sa svojimi fantastickými výmyslami pokúša prebudiť letargický, ospalý a prázdny život svojho okolia. Scenárista Mojmír Groll vybral dve Sakiho poviedky s touto postavou a spojil ich do humoristického  pásma Liečba šokom (1999). Do úlohy Clovisa obsadil režisér Martin Bendík Tibora Frlajsa. Spoluúčinkujú Magda Paveleková, Dušan Blaškovič, Vlado Durdík.  

  

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.


[foto: Česká televize]  

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame