Arkadij Averčenko: Humor pre hlupákov

Arkadij Averčenko: Humor pre hlupákov

Na začiatku minulého storočia nastal v Rusku nevídaný rozvoj humoristickej a satirickej literatúry. Jedným z najpopulárnejších autorov bol Arkadij Averčenko (1881-1925), ktorý sa presadil ako všestranný žurnalista v humoristických časopisoch Satirikon a Nový Satirikon. Demokratizačný proces však netrval dlho. Averčenko si o Leninovi a jeho súdruhoch nerobil žiadne ilúzie a po Októbrovej revolúcii 1917 ušiel pred boľševickým režimom do Prahy.

Jan Štrasser preložil 24 satirických poviedok Arkadija Averčenka do knižky Humor pre hlupákov, z ktorej v roku 2007 vybral tri a zdramatizoval ich pre literárno-dramatické centrum Slovenského rozhlasu v Košiciach. Trefné, groteskné a absurdné poviedky aj po takmer sto rokoch pôsobia ako „vystrihnuté" zo súčasnosti. V réžii Petra Vilhana účinkovali: Hana Makovická, Peter Himič, Tobert Šudík, Vlado Bálint, Jana Truščinská a Jozef Úradník.

                                             ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť pestrú zmes humoru a hudby Usmejte sa, prosím - Há plus há (1978, K.Machata, M.Kráľovičová, J.Kroner, S.Dančiak, D.Kaprálik, M.Velšicová, P.Mikulík) a Emil Benčík v relácii Speváčka na koberci (2000) vyspovedal pred mikrofónom Lýdiu Volejníčkovú.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame