Radošinské naivné divadlo: Materské znamienko

Radošinské naivné divadlo: Materské znamienko

Hra Stanislava Štepku Materské znamienko mala premiéru v Radošinskom naivnom divadle v roku 1995. Napriek svojmu veku nestratila nič na aktuálnosti. Autor jej dal podnázov Smutná fraška o veselej príhode v starom dedinskom dome. Tou smutnosmiešnou udalosťou bola svadba dcéry a svadobná hostina, na ktorej sa obnažia charaktery jednotlivých postáv. Svadba sa končí netradične, pôrodom nevesty.

Ako to už v Štepkových textoch býva, satiru, iróniu a výsmech našich negatívnych vlastností poľudšťuje láskavý humor a pochopenie. Akoby prstom ukazoval na seba a na každého z nás a vravel: takí sme, smejeme sa sami na sebe. Takýto druh smiechu nazývame očistným. Samozrejme, aj v tejto Štepkovej hre nás očarí jeho poetika, šarm, fantázia a hudba. Okrem „svadobného otca" Stanislava Štepku a mladých a ešte mladších členov súboru, nemôže chýbať ani prvá dáma Radošincov Katarína Kolníková v úlohe mŕtvej harmonikárovej ženy. Harmonikára hrá (a na harmoniku hrá) autor hudby Ján Melkovič.

Rozhlasovú adaptáciu v roku 2003 pripravili redaktor Marián Grebáč, režisérka Táňa Tadlánková, hudobná dramaturgička Lýgia Vojtková a majstri zvuku Peter Daniška a Roman Laščiak. Účinkovali členovia Radošinského naivného divadla: Stanislav Štepka, Katarína Kolníková, Soňa Norisová, Mojmír Caban, Lenka Barilíková, Ľudmila Trenklerová, František Rehák, Kamil Mikulčík, Richard Felix a Eva Sakálová.

                                                ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída tiež navštívime Hostinec pod Gaštanom, kde nás zabaví dvojica gazdov Ivan Krajíček a Oldo Hlaváček. Verejná nahrávka vznikla v Domu kultúry v Seredi v roku 1977.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Alica Jančoková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame