U nás taká obyčaj - paródia na ľudové zvyky (1976)

U nás taká obyčaj - paródia na ľudové zvyky (1976)

Humor má mnoho podôb a prezentuje sa na rôznej úrovni. Môžeme ho prirovnať k poschodovej budove so suterénom, prízemím a niekoľkými poschodiami. Každý si tam nájde svoj obľúbený druh a typ humoru: od ľudových rozprávačov vtipov a anekdot, cez humoristické a satirické monológy, scénky či skeče, až po vrcholné literárne humoristické žánre, ako sú paródia, groteska, humoreska, kabaret a komédia. A toto všetko máme v našom rozhlasovom archíve.

Tentoraz sme z neho vybrali kabaretné pásmo z roku 1976. Akiste poznáte ľudovú pesničku z Horehronia: Do hory ma poslali, sekeru mi nedali, u nás taká obyčaj, sekeru si požičaj. Autor a dlhoročný redaktor Banskobystrického rozhlasového štúdia Ondrej Bosík sa inšpiroval touto ľudovkou, ale namiesto sekery si z nej požičal názov pre svoje kabaretné pásmo U nás taká obyčaj, s podtitulom Len aby sme v hanbe nezostali.

Je to rozmarná paródia na slovenské ľudové zvyky, povery a obyčaje, spojené so životom na dedine a ľúbostnými vzťahmi i vydajom dievčiny. Okrem iného, poskytol interpretom aj príležitosť pohrať sa s írečitými slovnými zvratmi v stredoslovenskom nárečí. Redakčne pripravil Alojz Čobej. V réžii Dušana Kyzeka účinkovali: Andrej Mojžiš, Naďa Hejná, Emília Čížová, Marta Matrtajová, Matilda Zlatohlávková, Michal Gazdík. S ľudovou hudbou Ondreja Mrázika spievali Hana Kútiková a Otto Hudec.

                                              ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída si tiež môžete vypočuť humoristicko-satirické scénky Jána Snopka Dôchodcovia na potulkách (1997). Vždy optimisticky naladených dôchodcov, Paľa a Ondra, si s chuťou zahrali Ivan Letko a Peter Bzdúch.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: František Iván, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame