Ľúbostná „česko-slovenská“ komédia Tammúz a Afrodita

Ľúbostná „česko-slovenská“ komédia Tammúz a Afrodita

MUDr. Pavel Bělín žije v Tatranskej Lomnici, kde lieči svojich pacientov. A keď práve nelieči, tak píše. Z jeho tvorby pre rozhlas vyberáme ľúbostnú feériu Tammúz a Afrodita (1993).

Autor si vypožičal postavy z antického Grécka a od starých Féničanov. V príbehu reflektoval politické pomery v roku 1992 a vtedajšie komplikované vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi. Vymyslel si postavu režiséra, ktorý do svojej hry obsadil slovenskú krásavicu Marínu a českého vojačika Jindřicha. Na scénu prichádza aj bodrý slovenský chlapec Lojzo, aby riadne zamiešal karty divadelnej mileneckej dvojici Tammúzovi a Afrodite. Vďačným materiálom na satiru a vtipkovanie sú otvorené listy, ktoré autor pospájal do jedného celku.

V réžii Evy Galandovej účinkujú: Natália Zahradníková, Vladimír Obšil, Miroslav Trnavský, Ján Valentík, Marián Zednikovič, Vladimír Minarovič a Deana Horváthová.

                                                ---------

V humoristickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Rádiohumor - Úsmevy z archívu (2017), v ktorej moderátor Štefan Skrúcaný hostil herca Dušana Tarageľa. Z roku 1987 pochádza rozhovor Ivana Krajíčka s Jozefom Kronerom (Samoobsluha zábavy). A na záver nám v Diskotéke pre starších zaspievajú Jana Kociánová, Jozef Benedik, Gabriela Hermélyová a Dušan Grúň.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame