Spoza pracovného stola - Richard Rybarič

Spoza pracovného stola - Richard Rybarič

Vypočujte si ďalšie ukážky z redaktorskej dielne Etely Čárskej, známej rozhlasovej scenáristky a autorky mnohých fíčerov ocenených v zahraničí. Najprv uvedieme publicistické pásmo Jany Lengovej Spoza pracovného stola (1984) o hudobnej histórii vo vedeckých prácach Richarda Rybariča.

Rybarič bol významným hudobným historikom, ktorý objavil a sprístupnil mnohé diela starej hudby Horného Uhorska. V relácii sa hovorí o práci hudobného historika, o umeleckom a štýlovom spracovaní hudobných pamiatok, o práci s prameňmi, ich identifikácii aj o kritike prameňov. Akým smerom by sa malo orientovať súčasné historické bádanie na Slovensku? Autorka muzikologička Jana Lengová hľadá súvislosti medzi minulosťou a prítomnosťou v hudobnom umení. Mnohé tézy sú aktuálne živé aj dnes po 32 rokoch.

V druhej časti hudobného bloku načrieme do prvého mesiaca roku 1986. Už 2. januára nahrávala redaktorka Etela Čárska publicistickú reláciu autorky Marty Földešovej o slovenskej organistke Eve Kamrlovej, ktorá spolupracovala s rozhlasom. Dozviete sa o začiatkoch jej koncertnej dráhy, o koncertoch doma a v zahraničí, o recenziách koncertov a organovej interpretácii. O hudobnom zázemí v jej rodine bude hovoriť jej dcéra Barbora. Dozviete sa veľa zaujímavého o spolupráci s rozhlasom. Reláciu Z tvorivej dielne slovenských interpretov realizovali zvukoví majstri Pavel Hanzel a František Bombík.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame