Dialógy s hudbou - Geirr Tweitt

Dialógy s hudbou - Geirr Tweitt

Na úvod bloku klasickej hudby sme pre vás pripravili výber z klavírneho cyklu Jána Cikkera Čo mi deti rozprávali - Klavírne akvarely, ktorý v roku 1973 nahrala Lýdia Majlingová.

Panorámu hudobno-slovných programov začneme reláciou z autorskej dielne Etely Čárskej. Načrieme do témy spojenej s prostredím, ktoré všetci veľmi dobre poznáme a bytostne ho potrebujeme. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak javiť, aj toto prostredie súvisí s hudbou. Pozývame vás na stretnutie s rodinami v rámci projektu Medzinárodný deň rodín.

Etela Čárska v roku 1999 redakčne a autorsky pripravila hudobný fíčer Z pohľadu detí, rodín, pozorovateľov. Relácia poskytuje priestor na špecifický výber hudby vzhľadom na tematické zameranie. Účinkujú: autorka Etela Čárska, herci Hilda Michalíková, Ján Klimo, Peter Kolník a deti: Lucia Hodálová Ľubica Mrvová, Mária Vršková, Zuzana Vránová, Hermínka Marekova, Martin Marek. Fíčer realizoval zvukový majster Dušan Buchel.

V ďalšej časti zaznie neznáma koncertantná skladba Eugena Suchoňa z jeho mladíckych rokov. Balada pre lesný roh a orchester vnikla roku 1928, dielo nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, sólový part hrá Peter Sivanič, diriguje Mario Košik.

Suchoňovym rovesníkom bol nórsky skladateľ a klavirista Geirr Tweitt. Obaja hudobníci sa narodili v roku 1908. Tweitt bol ústrednou osobnosťou nórskej kultúry v 30. rokoch minulého storočia. Jeho tvorbe sa venujú Dialógy s hudbou (2003). Táto hudobno-slovná relácia dlhodobo plnila funkciu náučného cyklu, v istom období aj so súťažnými otázkami a cenami pre výhercov.

Tému „Nórska hudba a Geirr Tweitt" autorsky spracoval Igor Javorský. Profil nórskeho skladateľa vysielame k 35. výročiu jeho úmrtia. Na relácii spolupracovali zvukoví majstri Martin Roller a Marián Tarčík. Účinkovali: Richard Lenárd, Jozef Šimonovič, Mária Schlosserová.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame