Zdenka Bernátová: Vivaldi a tí druhí

Zdenka Bernátová: Vivaldi a tí druhí

Významné miesto vo vysielaní Hlavnej redakcie hudobného vysielania mali hudobno-náučné pásma a obľúbené súťažné programy. Ich úlohou bolo motivovať pozornosť rozhlasových poslucháčov v dlhodobom horizonte náučného cyklu. Takými boli nesporne desiatky častí umelecko-náučných relácií, ktorých oddanou a zanietenou redaktorkou bola hudobná publicistka a autorka Zdenka Bernátová. V úvodnej časti bloku si pripomenieme tento segment rozhlasovej tvorby.

Vybrali sme časť Vivaldi a tí druhí. Rozprávačkou je autorka Zdenka Bernátová, ktorá prehovorí o kultúrnych a umeleckých pamiatkach Benátok a o Vivaldiho hudbe. Bol huslistom, skladateľom, kňazom aj pedagógom. Dátum Vivaldiho úmrtia 28.7.1741 vo Viedni, v samote a chudobe, si pripomenieme úryvkami z jeho hudby. Sama autorka v júni 1991 Benátky navštívila. Táto spomienková relácia mala premiéru v lete 25.08.1991, zvuková spolupráca Marta Pelikánová a Zdeno Halamík.

Nasledujúce minúty venujeme júnovému výročiu narodenia významnej slovenskej sopranistky, „sedemdesiatinám" Magdalény Hajóssyovej. Vybrali sme ukážky z jej piesňovej a opernej interpretácie. Od Wagnera zaznie pieseň Der Engel (Anjel) Sehr ruhig, bewegt a od Pucciniho známa ária Mimi z opery Bohéma.

Magdaléna Hajóssyová patrí medzi uznávané slovenské sopranistky. Popri poste hudobnej pedagogičky prežila aktívnu umeleckú kariéru na popredných operných scénach doma i v zahraničí, najmä v Prahe a v Berlíne, kde pôsobila 30 rokov. Na jej konte je veľký počet hudobných nahrávok. V roku 2003 získala Rad Bieleho dvojkríža III. za významné zásluhy pri interpretácii a popularizácii slovenskej hudby v zahraničí.

V druhej polovici bloku klasickej hudby obrátime pozornosť na vzdelávaciu funkciu hudobno-slovných relácií vo vysielaní Československého rozhlasu. Z autorskej tvorivej dielne Zdenky Bernátovej sme vybrali časť Majstri concerta grossa (1999), z hudobno-náučného cyklu Dialógy s hudbou. Pripomenieme si významnú barokovú hudobnú formu concerto grosso v tvorbe vrcholných predstaviteľov európskej barokovej hudby, najmä Corelliho.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame