Rudolf Macudzinski: Olympijské variácie

Rudolf Macudzinski: Olympijské variácie

Pri príležitosti Olympijských hier v Riu de Janeiro uvádzame skladbu Rudolfa Macudzinského Olympijské variácie pre veľký symfonický orchester, op.83. Dielo premiérovo naštudoval Robert Stankovský, hrá Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Ide o ojedinelú skladbu v histórii slovenskej hudby 20.storočia. Rudolf Macudzinski ju začal komponovať roku 1953 pod názvom Variazioni Olympiche op.35 pre klavír a orchester. Dielo malo v roku 1983 pokračovanie v Olympijských variáciách, ktoré autor venoval Pierrovi Coubertinovi. Pre zlý zdravotný stav už Macudzinski skladbu nedokončil (posledný zápis v partitúre bol zo 17.4.1985). Zachovali sa tieto časti: Idea Pierra Coubertina, Atheny, Paris, St. Luis, London, Stockholm, Antwerpy, Paris, Amsterdam, Los Angeles, Berlin (posledná 14.variácia opisuje vojnový rok 1944). Jedna z častí je venovaná Smútku za stratou olympionikov vo svetovej vojne.

Svetová premiéra Olympijských variácií zaznela roku 1996 pri príležitosti 100. výročia vzniku Olympijských hier na základe myšlienky Pierra Coubertina. Podľa slov syna Rudolfa Macudzinského, údajne sníval o tom, že Olympijské variácie dokončia za neho mladí skladatelia. Nuž, zatiaľ sa takto nestalo.

Pri príležitosti 30. výročia úmrtia Rudolfa Macudzinského - známeho tiež ako vynikajúceho klaviristu a klavírneho pedagóga na VŠMU - uvedieme ešte nahrávku z roku 1971. Manželské klavírne duo Silvia a Rudolf Macudzinskí zahrá jeho Valse - Impromptu z Divertimenta op. 23/A.

V hudobnom svete tiež existuje istá obdoba olympijského zápolenia. Sú to nielen interpretačné súťaže, ale aj medzinárodné prehliadky súčasnej autorskej hudobnej tvorby. O jednom takomto podujatí sa dozviete z publicistickej relácie Viery Režuchovej. Slovo dostal Ladislav Mokrý, riaditeľ Slovenskej filharmónie a viceprezident Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO, ktorý sa roku 1979 zúčastnil v Austrálii na 3. svetovom týždni hudby.

Vo fíčri Úspech si TY (2004) sa autor Tomáš Boroš zamýšľa nad tým, akú hodnotu má úspech v živote, v športe, umení, biznise, hudbe... Úspech môže byť aj niečo iné ako sláva a peniaze. Hľadajme spolu cesty za úspechom v rôznych oblastiach ľudskej tvorivosti. Predstaví sa napríklad mladý fyzik Michal Michalčík, futbalistka bez domova a klaviristka Zuzana Paulechová-Štiasna.

Na záver bloku klasickej hudby zaznie suita z cyklu Objavenie Brazílie od brazílskeho skladateľa Heitora Villa-Lobosa. Je to veľkolepá orchestrálna freska - inventúra rozličných hudobných etník z územia Brazílie. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu v roku 1994 dirigoval Brazílčan Robert Duarte.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame