Vitajte v štúdiu pán Ľudovít Rajter

Vitajte v štúdiu pán Ľudovít Rajter

Tento rok si pripomíname 110. výročie narodenia Ľudovíta Rajtera. Nazrime do súkromia a profesionálneho života tohto významného slovenského dirigenta a skladateľa. Narodil sa 30.7.1906 v Pezinku a zomrel 6.7.2000 v Bratislave. Pôsobil ako šéfdirigent Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave 1946 - 1949, prvý dirigent Slovenskej filharmónie 1949 - 1976 a šéfdirigent Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave 1968 - 1977. 

V pásme Vitajte v štúdiu pán Ľudovít Rajter (1971) sa autorka Bibiana Walnerová rozpráva s dirigentom a jeho manželkou Alžbetou Rajterovou. Hudobníci - manželia Rajterovci pôsobia pred mikrofónom aj po 45 rokoch ako moderná muzikantská rodina, vypočujete si veľa osobných aj profesionálnych postrehov o živote s hudbou.

25. septembra 1908 sa v Pezinku narodil Eugen Suchoň. Jeho priateľ a životopisec, muzikológ Igor Vajda o ňom napísal:

„Suchoň bol skladateľom pozoruhodnej, obdivuhodnej invencie, ale ešte viac celostnej koncepcie. Pre celé Suchoňovo dielo je príznačná kombinácia mimohudobných inšpiračných zdrojov s princípmi absolútnej hudby. Suchoňove skladby majú zväčša pôdorys hudobných drám. Suchoň bol mysliteľský skladateľský typ, hoci jeho kompozičný proces bol hnaný mocnou tvorivou vášňou. Badať u neho obdivuhodnú rovnováhu medzi bezprostrednou inšpiráciou a jej racionálnym dotváraním - je to príznačná črta najväčších umeleckých géniov."

Prvým hudobnodramatickým dielom, ktoré nahral a odvysielal Československý rozhlas stereofonicky, bola v roku 1972 opera Eugena Suchoňa na libreto Štefana Hozu Krútňava. Na toto vysielanie nadviazal aj koncert z 14.4.2007, keď Orchester a zbor opery SND pripravil program k Otvoreniu novej budovy SND. Zo záznamu vyberáme svadobný zbor Ej, však červené líčka máš z 3. obrazu opery Krútňava. Zbormajsterkou bola Naďa Raková, dirigoval Rastislav Štúr.

Pod názvom Akoby sa rozprávali štyria dirigenti (2001) pripravila Melánia Puškášová dramaturgickú koláž fiktívnych rozhovorov z viacerých relácií. Výpovede spája profesionálna väzba na rozhlas a pôsobenie na poste šéfdirigentov Symfonického orchestra Československého i Slovenského rozhlasu. Účinkujú Ľudovít Rajter, Ladislav Slovák, Ondrej Lenárd a Robert Stankovský.    


Na záver bloku klasickej hudby zaznie Malá suita s passacagliou Eugena Suchoňa. Obľúbenú skladbu z jeho mladosti nahral v roku 1980 Symfonický orchester Československého rozhlasu Bratislava pod taktovkou Tomáša Koutníka.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame