Hudobné festivaly - áno, či nie?

Hudobné festivaly - áno, či nie?

V septembri sa väčšinou obnovujú festivalové aktivity vo veľkých mestách. 15.septembra 2001 sme priemerovali umelecko-publicistický program Aleny Čiernej Hudobné festivaly - áno, či nie? Seriózna analýza týchto aktivít preznievala aj v odpovediach pozvaných hostí - koncertných umelcov: Miloša Jurkoviča, Jozefa Luptáka a Roberta Cohena.

Vysielacia štruktúra Rádia Devín obsahovala relaxačný 15 minútový program Klasika na tri minúty. V rozhlasovom vysielaní mala svoje pevné miesto ako dramaturgické okienko do sveta evergreenov klasickej hudby. Počúvajte s akým nadhľadom Hanuš Domanský ponúka svoj výber skladieb z obdobia baroka či romantizmu. Zatúlate sa na Labutie jazero, stretnete Orfea v podsvetí, zažijete slávnosti Vodnej hudby či Lisztov Sen lásky.

Opäť vyberáme z autorskej dielne hudobnej redaktorky Aleny Čiernej, tentoraz program Ako je to s hudobnou výchovou na Slovensku (2002). Pozvanie do štúdia prijali skladatelia Ivan Parík a Viťazoslav Kubička a muzikológovia Irena Medňanská a Jozef Raninec, ktorí sa rozprávali o problémoch slovenského hudobného školstva.

Nadčasovú tému publicistickej relácie symbolicky ukončí skladba, ktorá je trvalou súčasťou vzdelávacej fázy mladého inštrumentalistu. Na zázname z rozhlasového koncertného Štúdia mladých (2008) huslista Massimiliano Canneto a klavirista Ivan Koska predniesli Sonatínu pre husle a klavír Eugena Suchoňa, ktorý systematicky komponoval skladby pre hudobnú mládež, pričom jeho diela nikdy nepôsobili didakticky či inštruktívne.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame