Zdenka Bernátová: Hudba a problémy sveta

Zdenka Bernátová: Hudba a problémy sveta

Prakticky celou 2. polovicou 20.storočia sa tiahne jeden z najväčších problémov ľudstva - ako hromadne nezomrieť vlastným pričinením. Aj hudba, skladatelia, hudobné inštitúcie, umelci sa pripojili k mierovým hnutiam. Každý podľa svojich možností hľadal riešenie.

V umelecko-publicistickej relácii Zdenky Bernátovej Hudba a problémy sveta, ktorú sme vysielali 7. augusta 1988, sa dozviete, ako vnímajú situáciu vo svete hudobníci. Stereokompozícia bola venovaná Týždňu boja za zákaz zbraní hromadného ničenia. Skladateľ Iľja Zeljenka hovorí o sile hudby v mieri aj vo vojne a o občianskom postoji umelca. Textár a publicista Ľuboš Zeman hovorí o otázke spájania národov prostredníctvom hudby. Spomínajú sa aj osobnosti z populárnej hudby, tí, ktorí sa angažovali v boji za mier, čo dopĺňajú ukážky z muzikálu Miloša Formana Hair.

V druhej časti bloku navštívime pracovňu významného slovenského lekára Pavla Traubnera. Autorka relácie z cyklu Inšpirovaný hudbou Etela Čárska sa pokúsila zistiť, ako hudobné „umenie harmonizuje osobnosť človeka". V rozhovore s Pavlom Traubnerom sa aj poslucháč dostane do hraničných situácií, keď životu napomáha hudba. Rozhlasovú stereokompozíciu Nad polyfónnou partitúrou lekára hudobníka realizoval zvukový majster Martin Roller.

Posledná hudobná pohľadnica bude z námestia pred Starou radnicou v Bratislave, tam kde sa tradične konajú Vianočné trhy. Autorom programového cyklu Hudba starej Bratislavy je rodák z Ružomberku, skladateľ Ján Zimmer, ktorého nedožitých 90 rokov si v tomto roku pripomíname. Symfonický orchester Československého rozhlasu Bratislava v roku 1979 diriguje Ľudovít Rajter .

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame