Hana Urbancová: Vianočné piesne na pomedzí dvoch tradícií

Hana Urbancová: Vianočné piesne na pomedzí dvoch tradícií

Ďalší blok sviatočného vydania Rádia Pyramída otvoríme kolekciou vianočných kolied. Búvaj, dieťa krásne zaspieva Darinka Laščiaková so speváckymi skupinami Vajana a Rodokmeň, OĽUN v roku 1989 dirigoval Marián Vach. Štyri koledy našich západných susedov zaspieva a zahrá súbor „Noví pěvci madrigalů a komorní hudby". Úpravy kolied európskych národov od Miroslava Venhodu a Miloslava Klimenta z roku 1969 sú štýlovo čisté a stále príťažlivé. Vypočujeme si koledy z Poľska Jezus Malusienki, z Česka Narodil se Kristus Pán, z Rakúska Der Heiland ist geboren, z Ukrajiny Oj, ráno, ráno kohúty zaspievali a z Maďarska Köszöntsük imádással.

Autorkou hudobno-slovného pásma Vianočné piesne na pomedzí dvoch tradícií (1996) je významná slovenská muzikologička Hana Urbancová, ktorá sa zameriava na piesňové tradície na území Slovenska. Je autorkou vedeckých prác a štúdií Zbierka vianočných piesní a pastorel Andreja Kmeťa, Vianoce v hudobnej kultúre na Slovensku a podieľala sa na vydaní monografie Andrej Kmeť: Prostonárodné vianočné piesne. S autorkou spoluúčinkovali herci Nataša Kulíšková-Gräffingerová a Ján Valentík, zvuková spolupráca František Bombík.

Do druhej časti klasického bloku sme pre vás vybrali časť z dlhodobého cyklu venovaného festivalu Slovenské historické organy s podtitulom Monika Melcová hrá v Blatnom na organe V. Možného z roku 1902. Dlhoročnou redaktorkou a autorkou týchto hodinových relácií bola Etela Čárska. Jej špecializácia na organovú literatúru a problematiku historických organov vniesla do tohto cyklu vyváženosť informačnej, obsahovej aj hudobnej stránky. Ako zvuková majsterka spolupracovala Anna Gajdošová. V relácii, ktorá mala premiéru na 2. sviatok vianočný 2003, účinkovali: Hilda Michalíková, Jozef Šimonovič, Jozef, Peter Reiffers a autorka Etela Čárska.

Vianočný blok uzavrieme nádhernou skladbou Uspávanky z albumu Vladimíra Godára a Ivy Bittovej Mater (2010).

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame