Boli sme pri tom - Hanuš Domanský

Boli sme pri tom - Hanuš Domanský

Pred 10 rokmi, k 80. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku, znel z éteru cyklus Boli sme pri tom. Poslaním cyklu v jeho hudobnej časti bolo priblížiť významné rozhlasové osobnosti, ktoré lemovali rozvoj hudobného vysielania v Slovenskom rozhlase. Ponúkame vám štyri polhodinové profily.

Časť, venovanú skladateľovi a dlhoročnému šéfredaktorovi hudobnej redakcie Hanušovi Domanskému, autorsky pripravil Tomáš Boroš. Súčasťou profilovej relácie boli ukážky z Domanského tvorby a výroky jeho kolegov Igora Javorského, Jána Dúbravského, Zuzany Mojžišovej a Melánie Puškášovej. Hanuš Domanský spomína na svoje rodisko v Hrozenkove, kde bol bohatý kultúrny život, hovorí o štúdiách, o živote v Bratislave, o svojej úcte k ľudovej a experimentálnej hudbe. V závere sa vyznáva zo svojho vzťahu k rozhlasu, vysvetľuje symbolický význam zvuku zvonov vo svojej tvorbe a rozpráva o zmysle hudby.

V ďalšej časti cyklu Boli sme pri tom si pripomenieme Etelu Čársku. V ukážkach z viacerých relácií účinkujú Lucia Hodálová, Hilda Michalíková, Szidi Tobias, Jozef Šimonovič. Etela Čárska spomína na roky prežité v rozhlase, ako hľadala vlastný model hudobno-slovnej relácie a "svoju" hudbu. Dozviete sa, ktoré témy ju najviac zasiahli, o jej dlhotrvajúcom vzťahu k organu a organovej hudbe. Spomína aj na hľadanie experimentálnych postupov pri nahrávaní formy fíčru, ktorého bola majsterkou a často oceňovanou autorkou, aj o digitálnom veku v odbore koláží, a analyzuje aj prácu zvukových majstrov. Zaznie aj úryvok z ocenenej relácie o abatiši Hildegarde von Bingen.

Hudobná redaktorka Zdenka Bernátová venovala celý svoj profesionálny život rozhlasu. Aj táto relácia má podobný scénosled - spomienky na profesionálne začiatky, rozhlasové hudobné vysielanie, nahrávanie v štúdiách, témy, hostia, hudobná história. Zdenka Bernátová hovorí o svojich začiatkoch v hudobnom vysielaní, o technickom vývoji rozhlasu, o reláciách, ktoré vytvorila. Bola dlhoročnou redaktorkou náučných cyklov Dialógy s hudbou a Ako žili a tvorili. Vytvorila viacero pásiem na vianočné témy. V relácii zaznie úryvok z programu Vianočné úvahy o ľudskom šťastí z roku 1987.

Redaktor Jozef Brisuda prispel do cyklu Boli sme pri tom profilom skladateľa a hudobného redaktora Ali Brezovského. Ten porozpráva o svojich rozhlasových začiatkoch v Košiciach, pripomenie relácie, ktoré pripravoval najmä v 60. rokoch (Maratón). V relácii zaznie množstvo ukážok z rôznych typov hudobných programov, aj z tých, ktoré pripravoval po roku 1989 (Pesničky z pamätníka).

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame