Spevom k srdcu - Čajkovskij a Mendelssohn

Spevom k srdcu - Čajkovskij a Mendelssohn

Dlhodobý cyklus Spevom k srdcu bol tradičnou súčasťou vysielacej štruktúry Československého a následne aj Slovenského rozhlasu. Doteraz na túto pol hodinovku s potešením spomínajú milovníci a znalci zborového spievania. Jej dvorným autorom a redaktorom bol až do odchodu do dôchodku skladateľ, zbormajster a dirigent Vladimír Slujka. V nasledujúcich minútach si pripomenieme zborové umenie európskeho romantizmu. V relácii z roku 2001 s podnázvom Felix Mendelssohn Bartholdy a Peter Iľjič Čajkovskij sa Slujka zameral na romantické nemecké a ruské zbory.

V druhom januárovom cykle v rámci bloku klasickej hudby si môžete tiež vypočuť Predohru k operete Básnik a sedliak od Franza von Suppé. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu diriguje nedávno zosnulý Zdeněk Macháček. Zomrel vo veku 88 rokov 6. januára 2017 v Bratislave. Bol rodákom z Brna, ale prevažnú časť svojej mimoriadne plodnej tvorivej dráhy skladateľa, dirigenta, zakladateľa slovenského operetného divadla a muzikálového pedagóga prežil na Slovensku. Vyše 40 rokov aktívne spolupracoval s rozhlasovým orchestrom.

V týchto dňoch sme dostali zo Slovenského národného múzea smutnú správu, že dňa 3. januára 2017 zomrel vo veku 84 rokov Vladimír Čížik. V Slovenskom národnom múzeu pracoval ako odborný pracovník v rokoch 1966 až 1991. Rozhlasová fonotéka ukrýva mnoho umelecko-publicistických relácií Vladimíra Čížika, ktorý bol nielen vynikajúcim muzikológom, ale tiež precíznym hudobným kritikom s bystrými postrehmi.

Pri tejto príležitosti sme vybrali program Osobnosti slovenskej muzikológie (2008) z cyklu Hudobné kolokvium. Jeho autorkou bola muzikologička Lýdia Dohnalová, ktorá v tomto dvojročnom projekte pripravila profily vyše dvadsiatich slovenských muzikológov a hudobných vedcov. V nasledujúcom profilovom portréte Vladimíra Čížika zaznie hudba Brahmsa, Hummela, Liszta, Suchoňa, Martinčeka a Čajkovského. Redakčne pripravila Melánia Puškášová, zvuková spolupráca Marta Pelikánová.

Na záver bloku odznejú dve skladby so zimnou tematikou. Najprv to bude Zimný slnovrat od Svetozára Stračinu, kultová neofolklórna elektroakustická kompozícia z dielne rozhlasových inžinierov Jána Backstubera a Petra Janíka z roku 1976. A potom Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovou Roberta Stankovského zahrá Zimný večer od Tibora Andrašovana.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame