Milan Adamčiak: Na hudbu sa spýtaj básnika

Milan Adamčiak: Na hudbu sa spýtaj básnika

V ďalšom bloku klasickej hudby na Rádiu Pyramída budeme reflektovať smutnú udalosť - 16. januára nás navždy opustil Milan Adamčiak. Bol skladateľom a muzikológom, konceptuálnym umelcom a hudobníkom, autorom vizuálnej poézie. Slovenská hudobná obec prišla o originálnu a nekonvenčnú osobnosť. S Adamčiakom nám odchádza generácia vizionárov a vnútorne slobodných ľudí.

V minulom roku sa dožil sedemdesiatky, čo viedlo k celoslovenskej rekapitulácii toho, čo všetko sa počas jeho života udialo v žánri experimentálnej hudby. Bol nielen priekopníkom performance a akčného hudobného umenia, ale aj originálnym tvorcom grafických partitúr. Socialistické hudobné umenie dráždil svojimi koncepciami hudby a zvuku a dôrazom na princípy slobodnej tvorby.

Na úvod zaznie jeho skladba Transfigurazioni, pre rôzne nástroje z albumu avantgardnej skupiny NEBODAJ s umeleckým vedúcim Julom Fujakom.

Milan Adamčiak bol v roku 1987 spoluautorom relácie Na hudbu sa spýtaj básnika. Rozhlasové pásmo približovalo poéziu Milana Rúfusa. Ako vplýva poézia na človeka, aké myšlienky navodzuje, ako sa v nej odráža muzikálne cítenie, ako sa v nej uplatňujú hudobné princípy... Rúfus spomína na hudbu v detstve, ako sa nad jeho detstvom vznášala pieseň, spomína na dedinu, kde vyrastal, na vežu so zvonmi. Vizuálne a akustické cítenie umelca posilnilo jeho spomienky na ľudové rozprávky.

Redaktorka Etela Čárska a muzikológ Milan Adamčiak hľadali prieniky poézie, založenej na ľudovej slovesnosti, tradíciách a Rúfusovej koncepcii detstva. O svoje názory sa podelili tiež umenovedec Bohumil Kováč, literárny vedec Miloš Tomčík a huslista Peter Michalica. V relácii, ktorú sme vysielali k Medzinárodnému dňu hudby, recitujú Peter Rúfus a Ida Rapaičová.

Vo februári si pripomenieme významné životné jubileum muzikologičky Jany Lengovej. Od roku 1990 je vedeckou pracovníčkou v oddelení hudobnej histórie Ústavu hudobnej vedy SAV. Špecializuje sa na výskum dejín hudby 19. storočia na Slovensku v európskom kontexte a na dielo slovenského pozdného romantika Jána Levoslava Bellu.

Získala Pamätnú plaketu mesta Liptovský Mikuláš pri príležitosti 160. výročia narodenia Jána Levoslava Bellu a Cenu Jozefa Kresánka za mimoriadny prínos k výskumu hudby 19. storočia na Slovensku s osobitným zreteľom na dielo toho istého skladateľa. Z rozhlasového archívu sme preto vybrali autorský príspevok Jany Lengovej do cyklu Dialógy s hudbou (2003), v ktorom sa venuje práve Jánovi Levoslavovi Bellovi.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame