Melódia času - fíčer o hudobnej kultúre Košíc

Melódia času - fíčer o hudobnej kultúre Košíc

Rozhlasoví kolegovia v Košiciach nahrali množstvo dokumentárnych aj hudobno-slovných pásiem, ktoré zachytávali hudobný život na Východnom Slovensku, v jeho mestách, na koncertných pódiách rôznych hudobných inštitúcií.

V nasledujúcom programe budeme svedkami malej konfrontácie minulosti a súčasnosti. Dramaturgička Hana Rodová-Kolbašská vybrala fíčer o hudobnej kultúre Košíc od stredoveku po dnešok, s dôrazom na rok 2013, kedy sa Košice na jeden rok stali Európskym hlavným mestom kultúry. Mesto na Schengenskej hranici ožilo, skrásnelo, pulzovalo kultúrou a zaujímavými hudobnými podujatiami.

Autorkou relácie Melódia času bola Andrea Meščanová. Účinkovali: Miroslav Kolbašský, Henrieta Kecerová, Juraj Zetyák. Majster zvuku Peter Krajčovič, režisérka Mária Jarkovská, hudobná dramaturgia Juraj Vajo.

Program o Košiciach ako meste európskej kultúry vystrieda bratislavská relácia z roku 2003, tesne pred našim vstupom do európskych štruktúr. Bude zaujímavé skonfrontovať rozmýšľanie o hudobnej kultúre kedysi a dnes, možno si tak lepšie uvedomíme vývojový oblúk, ktorý prekonala naša hudobná kultúra.

Umelecko-publicistická relácia Aleny Čiernej má názov Slovenská hudba bez hraníc, realita a očakávanie. Redakčne pripravila Marta Földešová, zvuk Hubert Geschwandtner. Účinkovali: skladateľ Viťazoslav Kubička, Andrej Zmeček z MK SR, muzikológ Oskar Elschek, koncertný umelec Juraj Bartoš, umelecký prednes Marián Slovák. Relácia sa symbolicky končí citátom z Beethovenovej Ódy na radosť.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame