Hudobná skladačka - 45 rokov Rádia Devín

Hudobná skladačka - 45 rokov Rádia Devín

Na Rádiu Pyramída vysielame väčšinou staršie programy, teraz však urobíme výnimku. Pri príležitosti 45. výročia začiatku vysielania Rádia Devín (4.9.1972) vznikla špeciálna dramaturgia hudobných, publicistických a literárnych programov. V rámci cyklu Hudobná skladačka sa vysielala relácia Rádio Devín - 45 rokov. Redakčne a autorsky pripravila Melánia Puškášová, zvuk Stanislava Kochanová. V repríze tohto live záznamu si môžete vypočuť, čo sa vysielalo v prvý deň „Devína" v Československom rozhlase v roku 1972.

Z rozhlasového štúdia Banská Bystrica vyberáme Hudobný magazín (2008) venovaný skladateľovi Mikulášovi Schneiderovi-Trnavskému. V umelecko-publicistickom pásme Ľuboša Kovačecha účinkujú okrem autora aj skladateľ Ladislav Burlas, o zvuk sa postaral Peter Janák. Ukážky zborovej tvorby Schneidera-Trnavského zaznejú v podaní Detského speváckeho zboru Odborárik zo Žiliny pod taktovkou zbormajstra Zlatoňa Babíka.

Pokračujeme v mapovaní banskobystrického hudobného archívu, ktorý ukrýva mnohé originálne témy. Cyklus pre deti Zvonkohra napríklad umožňuje spoznávať hudobné nástroje prostredníctvom ich výrobcov. V časti z roku 2013 zavítal autor Ľuboš Kovačech do dielne Michala Kováčika z Handlovej, ktorý sa venuje výrobe bendža. Aj keď to nie je nástroj pre symfonické orchestre a rockové kapely, jeho osobitý zvuk často počujeme v hudobných žánroch ako country, folk, bluegrass či jazz.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame