Hudobný večer Rádia Devín - Slovak Young Swing Generation

Hudobný večer Rádia Devín - Slovak Young Swing Generation

Tradičný hudobný program Hudobný večer Rádia Devín poskytoval prístrešie pre vybrané hudobné podujatia, koncerty a festivaly rôznych žánrov. Vybrali sme pre vás ukážku z banskobystrického rozhlasového štúdia. Redaktor Ľuboš Kovačech pripravil zostrih koncertu Slovak Young Swing Generation, na ktorom vystúpil Bigband žilinského konzervatória a poprední slovenskí jazzmani. Koncert sa uskutočnil v Dome umenia Fatra v Žiline 5. novembra 2009.

Druhá časť bloku sa bude zaoberať hudbou známou vo svete žánrovým označením world music. V bratislavskej redakcii hudobných programov je odborníkom na tento typ programov Igor Javorský. V tandeme s autorom Jánom Malým pripravil množstvo relácií do cyklov World a etno alebo Hudba kontinentov. Priblížime si hudobné prostredie a tradície severnej Európy, ktoré formovalo takzvané „hardangerské husle". Program z cyklu Hudba kontinentov  pod názvom Hardanger vznikol v roku 2007, zvuková spolupráca Marián Tarčík.

Na záver si pripomenieme husľové tradície zo slovenských goralských úbočí. Hudbu z hôr - Koncertantnú skladbu podľa hry goralských muzikantov zo Suchej Hory zložil Svetozár Stračina. Dnes už kultová husľová skladba prvýkrát zaznela na súťaži Prix de musique folklorique de Radio Bratislava 1971. Na husliach cifruje Róbert Gašpar, sprevádza ho Ľudový orchester Československého rozhlasu Bratislava, diriguje Miroslav Šmíd.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto:pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame