Z môjho života - Bedřich Smetana (1978)

Z môjho života - Bedřich Smetana (1978)

Aj v ďalšom bloku klasickej hudby na Rádiu Pyramída vyberáme z dvoch archívnych zdrojov - z fonotéky košického a bratislavského rozhlasového štúdia. Z Košíc nám zaujímavý námet ponúkla redaktorka Hana Rodová-Kolbašská a dramaturgiu doplnila z Bratislavy Melánia Puškášová. Zhodou okolností autorkami obidvoch relácií budú košické muzikologičky.

Keďže Lýdia Urbančíková vyštudovala hudobnú vedu na Karlovej univerzite v Prahe, k českej hudbe mala veľmi blízko. Pre košický rozhlas pripravila hudobno-literárne pásmo venované Bedřichovi Smetanovi Z môjho života - Bedřich Smetana (1978). Účinkujú Ján Bzdúch, Ľuboš Záhon, Viera Petrusová, Hana Makovická a Košické Kvarteto. Réžia Július Bavolyár, zvuková spolupráca Gejza Toperczer.

V druhej polovici venujeme pozornosť nedávno zosnulému svetoznámemu opernému spevákovi Dmitrijovi Hvorostovskému. Zomrel 22. novembra vo veku 55 rokov v Londýne, kde žil od roku 1994. Ruský barytonista bol majstrom talianskeho legata s dokonalým interpretačným aj ľudským profilom. Jeho posledným albumom bol štúdiový komplet Rigoletta. V septembri tohto roku mu udelili vysoké štátne vyznamenanie Ruskej federácie Rád za zásluhy za vlasť za neobyčajný prínos v oblasti propagácie ruského vokálneho umenia doma i v zahraničí.

Vypočujte si profilovú reláciu o Dmitrijovi Hvorostovskom, ktorú v rámci cyklu Dialógy s hudbou (2003) autorsky pripravila Renáta Čupková-Kočišová. Účinkujú: Peter Sklár, Peter Kolník, Mária Schlosserová. Zvuková spolupráca Marta Pelikánová, redakčne pripravila Melánia Puškášová.

Na záver si vypočujeme dve árie v podaní „sibírskeho tigra", ako zvykli kritici Hvorostovského prezývať. Zaznejú dve árie z Verdiho opier, najprv Perfidi!... Pietà, rispetto (Macbeth) a potom Son io, mio Carlo... Per me giunto... O Carlo, ascolta (Don Carlos). Rotterdamský filharmonický orchester diriguje Valerij Gergiev. 


Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


[foto: Jan Mulač, wikipedia]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame