Mytológia hudby: Čas - nečas

Mytológia hudby: Čas - nečas

Ani v roku 2018 nebude na Rádiu Pyramída chýbať klasická hudba. Môžete sa tešiť na hudobno-slovné programy a skladby s osobitým zreteľom na dramaturgické akcenty, výročia, osobnosti, hudobný život a tvorbu skladateľov. A keďže je pred nami rok v znamení „osmičkových výročí" (1918, 1948, 1968, 1988-89), náš hudobný blok bude reflektovať aj tieto udalosti.

Prvou tohtoročnou reláciou bude fíčer o čase (chronos). Čas je podstatou existencie hmoty a neodmysliteľnou veličinou v médiu hudby. Vypočujte si, ako o čase v hudbe a ľudskom živote uvažuje autor Igor Javorský so svojim kolegom a vášnivým debatérom Jánom Dúbravským. Pôsobenie času na hudbu sprítomnia hudobnými ukážkami najrôznejších hudobných žánrov a kurióznych diel. Program s názvom Čas - nečas  vznikol v roku 2007 v rámci cyklu Mytológia hudby, do ktorého Igor Javorský často autorsky prispieval. O zvukovú podobu fíčera sa postaral Marián Tarčík.

Po rozhlasovej eseji o čase sa teraz zamyslíme nad plodnosťou v umení, najmä v hudbe. S trochou humoru a zveličenia sa o iný uhol pohľadu pokúsila autorka fejtónu redaktorka Melánia Puškášová. Upozorňujeme, že text O plodnosti v hudbe (2014) nemá ambíciu, byť encyklopedicky presný. Zvuková spolupráca Marta Pelikánová, účinkuje Jozef Šimonovič.

Na záver nášho bloku pôjdeme do kina. Sprievodcom bude hudobný redaktor Ján Dúbravský, ktorý nám v cykle Hudba na šiestu - Filmová hudba predstaví tvorbu svetoznámeho argentínskeho skladateľa a tvorcu nového štýlu „nuevo tango" - Astora Piazzollu. Reláciu v roku 2006 realizoval zvukový majster Robert Szabo.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame