Angažovaná hudba po roku 1948

Angažovaná hudba po roku 1948

Februárový hudobný špeciál na Rádiu Pyramída nesie podnázov Angažovaná hudba po roku 1948. Výber hudobných ukážok bude spojený s prelomovým politickým výročím - 25. február 1948. Ten bol v kalendári označovaný ako deň Víťazstva pracujúceho ľudu. Začala sa písať história socialistického hudobného umenia, pod silným ideologickým vplyvom Komunistickej strany, ktorá určovala kritériá tvorby, hodnotenia, kritiky, reflexie, ale aj úroveň náročnosti hudobných diel.

Táto doba nám zanechala v rozhlasových archívoch množstvo skladieb, ktoré zväčša nie sú použiteľné v tradičných koncertných dramaturgiách. Teraz si s nadhľadom a pochopením môžete vypočuť tieto hudobné relikty - kantáty, oratóriá, častušky a hlavne pochody... a tak začíname slávnostným pochodom Václava Dobiáša Február 1948.

Angažovaná tvorba slovenských skladateľov mala rôznu úroveň, ale v oblasti klasickej hudby išlo vždy o vysokú kompozičnú profesionalitu. Preto sú mnohé skladby po odstránení povinného „februárového" prívlastku skvelou orchestrálnou hudbou, temer až s filmovými kvalitami. Vypočujte si v tomto neideologickom kontexte Februárovú predohru Alexandra Moyzesa, Kantátu o Komunistickej strane Slovenska Andreja Očenáša alebo Kantátu o Gottwaldovi Šimona Jurovského.

O krásnej budúcnosti museli, žiaľ, spievať aj deti. Detský zbor košického rozhlasu a Detský spevácky zbor Československého rozhlasu v Bratislave v roku 1955 nahrali častušky My sme všetci pionieri a Naše šťastie. Častušky boli agitačné pesničky, ktoré sme povinne prebrali zo Sovietskeho zväzu. V rozhlasovom archíve ich máme ako maku a tak vyberáme ešte Spartakiádnu častušku z roku 1960.

Na záver špeciálneho „februárového" bloku zaznejú diela z bývalých satelitov ZSSR. Kantátu o komunistickej strane (1961) zložil turkménsky skladateľ Veli Muchatov. A zo socialistickej NDR pochádzal Ottmar Gerster, autor skladby Kantáta hutného kombinátu (1959), ktorá dokumentuje obľúbenú tému angažovanej symfonickej hudby - priemyselné objekty, najmä železiarne, huty a bane.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame