Z tvorivej dielne umelcov - Július Kowalski a Rudolf Macudziňski

Z tvorivej dielne umelcov - Július Kowalski a Rudolf Macudziňski

Po februárovom špeciále si na Rádiu Pyramída môžete vypočuť hudobný blok bez ideologického smogu, ktorý bol prítomný v rozhlasovom vysielaní za éry socialistickej hudobnej kultúry. V tom lepšom prípade sa rozhlasová umelecká tvorba len zľahka dotkla obľúbených politických výročí, výziev či nátlakov. Vždy sa dalo nejako uniknúť. Každý tvorca mal na to vlastné metódy. Najistejšie bolo utiekať sa do sveta nespochybniteľných hudobných hodnôt a ich nositeľov, napríklad skladateľov.

Vo februári 1987 sme vysielali jubilantskú reláciu z cyklu Z tvorivej dielne slovenských umelcov. Michal Palovčík, hudobný kritik a recenzent a dlhoročný redaktor Oddelenia kultúry v denníku Pravda, bol autorom relácie, v ktorej dostali priestor skladatelia Július Kowalski a Rudolf Macudziňski.

Július Kowalski, vtedy 75-ročný, hovorí o predsavzatiach v mladosti, ako získaval skúsenosti pri vyučovaní, organizovaní a vedení speváckych zborov. Bol úspešný nielen ako skladateľ, ale aj ako pedagóg. Pôsobil ako dirigent, hral v komorných súboroch, venoval sa inštruktívnej tvorbe. O Rudolfovi Macudziňskom sa hovorí - v súvislosti s nedožitými 80. narodeninami - o jeho rodinnom zázemí, štúdiách a koncertoch. Sylvia Macudziňská rozpráva o svojom manželovi, o ich umeleckej činnosti v klavírnom duu a povestnom vzájomnom porozumení. Reláciu pripravili redaktorka Etela Čárska a zvukový majster Pavel Hanzel.

V hudbe je zárukou umeleckej hodnoty okrem iného aj faktor času. Ak tvorba nejakého skladateľa prejde sitom niekoľkých storočí a stále je prítomná na koncertných pódiách, zaručene je to dobrá hudba. Takýmto nesmrteľným velikánom je Ludwig van Beethoven. Vypočujte si hudobno-slovné pásmo autorky Etely Čárskej Dialógy s hudbou na tému Etické a humánne posolstvo v hudbe, kde zaznejú práve Beethovenove skladby. Redakčne pripravila Melánia Puškášová, zvukový majster Marta Pelikánová. Účinkovali: Darina Vašíčková, Ivan Laca a Hilda Michalíková. Relácia mala premiéru 10.4.2005.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Hudobné centrum]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame