Hudobné nástroje v dejinách hudby - klavír

Hudobné nástroje v dejinách hudby - klavír

Z rozhlasovej fonotéky sme tentoraz vybrali hudobno-slovné relácie, ktoré sa venovali hudobnej literatúre spojenej s klavírom. V dejinách európskej hudby v skupine klávesových nástrojov zohral významnú úlohu klavír, predovšetkým v 19. storočí v období romantizmu. V relácii z cyklu Dialógy s hudbou autorka a súčasne klaviristka Karin Remencová zachytila impozantnú panorámu klavírnych dejín v Európe počas troch storočí.

Zaznejú ukážky z diel Bacha, Mozarta, Hummela, Schuberta, Beethovena, Chopina a Čajkovského. Časť cyklu s názvom Hudobné nástroje v dejinách hudby - klavír mala premiéru v roku 2008. Účinkovali Mária Schlosserová, Jozef Šimonovič a Peter Kolník - tradičné interpretačné trio v tomto cykle. Redakčne pripravila Melánia Puškášová, o zvukovú stránku sa postarala Marta Pelikánová.

Z cyklu Dialógy s hudbou sme vybrali aj ďalší program, v ktorom sa autorka Etela Čárska zamerala na tvorbu poľského skladateľa a klavírneho virtuóza Fryderyka Chopina. Komponoval takmer výlučne pre klavír a vyslúžil si prezývku „básnik klavíra". Jeho valčíky, polonézy, etudy, prelúdia, nokturná, mazúrky a scherzá patria k vrcholom romantickej klavírnej tvorby.

Medzi najlepších Chopinových interpretov patria Alfred Cortot, Arthur Rubinstein, Maurizio Pollini, Vladimir Ashkenazy, Dinu Lipatti či Sviatoslav Richter a niektorí z nich sa nám predstavia v hudobných ukážkach. V relácii Krehká krása hudby Fryderyka Chopina (2005) okrem autorky účinkujú Mária Schlosserová a Vladimír Minarovič.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame