Ako žili a tvorili - David Oistrach

Ako žili a tvorili - David Oistrach

Autorka Zdenka Bernátová v roku 1984 pripravila pre cyklus Ako žili a tvorili profil svetoznámeho huslistu ukrajinského pôvodu Davida Oistracha. Slovenský huslista Peter Michalica (Oistrachov štipendista) charakterizuje podstatu Oistrachovej veľkosti ako umelca. Muzikológ Zdenko Nováček spomína na svoj pobyt v Holandsku, kde bol Oistrach na koncertnom turné - zomrel 24. októbra 1974 v Amsterdame a Nováček sa s ním stretol deň pred jeho smrťou. V relácii si môžete vypočuť záznam telefonického rozhovoru Oistracha s Šostakovičom, keď analyzujú detaily jeho skladby. Hovoria tiež o interpretácii jeho 1. husľového koncertu na Pražskej jari 1957.

V septembri sme si pripomenuli 110. výročie narodenia Davida Oistracha, rodáka z Odesy. Koncertnej kariére sa venoval už ako študent, ale vycestovať na Západ mohol až v roku 1953. V jeho podaní na Rádiu Pyramída zaznie Romanca pre husle a orchester č.2 F dur, Op.50 Ludwiga van Beethovena. Českú filharmóniu diriguje Karel Ančerl.

V relácii Pozvánka do opery (1981) bude spomínať český muzikológ Zdenko Nováček. Sprostredkuje svoje zážitky zo stredoškolských štúdií v Plzni a z operných scén a festivalov. Dozvieme sa tiež, ako sa napokon dostal až na Slovensko. Spomína aj na roky 2. svetovej vojny. Opisuje svoj vzťah k českej národnej opere a neskôr aj ku tej slovenskej.

Bol vášnivým obdivovateľom Leoša Janáčka a Bedřicha Smetanu, skúmal tvorbu Zdenka Fibicha a Bohuslava Martinů. Nebál sa navštíviť Wagnerovské slávnosti v Bayreuthe a propagovať hudbu Richarda Wagnera. Svoje vedomosti priniesol na Slovensko, kde pôsobil ako riaditeľ konzervatória v Bratislave. Nováčkova životná cesta je obrazom typickej profesionálnej kariéry českého vzdelanca a „čechoslováka" v službách na Slovensku.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame