Husliarske rody - Mimoeurópsky kontext vzniku huslí

Husliarske rody - Mimoeurópsky kontext vzniku huslí

Na Rádiu Pyramída sa po prvýkrát ponoríme do histórie sláčikových nástrojov. A prirodzene, začneme husľami. Mimoeurópsky kontext vzniku huslí skúma časť z cyklu Husliarske rody, ktorého autorom bol Rasťo Andris v spolupráci s viacerými odborníkmi. Cyklus mal premiéru 5. januára 2014 a hosťom bol slovenský majster husliar Juraj Vančík. V relácii, ktorú redakčne pripravila Zuzana Adamkovičová, si vypočujete originálne hudobné ukážky a dozviete sa množstvo zaujímavostí a málo známych detailov z histórie profilovania huslí.

                                              ---------

Cyklus Dialógy s hudbou sprevádzal rozhlasových poslucháčov temer štyri desaťročia. Mnohí sa práve prostredníctvom tohto cyklu stali fanúšikmi klasickej hudby. V roku 2004 mala premiéru časť s názvom Princípy programovosti v hudbe. Autor Ján Dúbravský skúma, ako sa tieto hudobné princípy vyvíjali naprieč storočiami v rozmanitých podobách. V relácii zaznejú ukážky z programových diel Haydna, Beethovena, Berlioza, Liszta, Straussa, Smetanu, Janáčka, Vivaldiho a Šostakoviča.

                                              ---------

Záver hudobného bloku bude patriť programovej hudbe obdobia baroka. Vo Francúzsku sa v 18. storočí rozvíjala programová tvorba pre clavecin. V súčasnosti sa tento repertoár hráva na čembale, ktoré má hutnejší zvuk než dobový clavecin, určený pre komorné priestory dámskych šľachtických komnát. Sériu miniatúr Piéces de clavecin od majstra tejto hudby Françoisa Couperina interpretuje ruská čembalistka Irina Zacharenková. Záznam je z 16. ročníka Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia v Žilline (28.4.2006).

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame