Dialógy s hudbou: Karneval v hudbe

Dialógy s hudbou: Karneval v hudbe

Autorka Marta Földešová pripravila v roku 2004 pre cyklus Dialógy s hudbou reláciu Karneval v hudbe. Postupne zaznejú skladby charakteristické svojim zameraním na karnevalovú slávnosť. Budú to diela Arama Chačaturjana, Richarda Straussa, Georga Friedrich Händela, Hectora Berlioza, Roberta Schumanna, Antonína Dvořáka, Giuseppe Verdiho, Claude Debussyho a Carla Mariu von Webera. Tematickým koncertom budú sprevádzať tradičné hlasy Dialógov s hudbou Mária Schlosserová, Ján Valentík a Peter Kolník.

Karnevalovú tému doplníme skladbou Nicolu Paganiniho Il carnevale di Venezia. Obľúbené dielo zaznie v úprave a bravúrnom podaní žilinského rodáka, kontrabasistu Romana Patkoló a klaviristu Richarda Rikkona. Pripomíname, že Roman Patkoló dostal nedávno cenu Krištáľové krídlo v kategórii Hudba - za doterajšie pôsobenie v koncertnom živote, reprezentáciu v zahraničí a vysokú úroveň jeho interpretačného majstrovstva.

                                              ---------

V druhej polovici hudobného bloku na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť ďalšiu časť z cyklu Juraja Vančíka a Rasťa Andrisa Husliarske rody (2004), ktorý skúma vývoj európskeho husliarstva od jeho počiatkov cez dokonalosť Stradivariho dielne až po dnešných nástrojárov. Tentoraz si predstavíme legendárny husliarsky rod Amati.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame