Marián Jurík: ABC o hudbe (1993)

Marián Jurík: ABC o hudbe (1993)

Nedávno sme si pripomenuli 20. výročie úmrtia slovenského muzikológa, publicistu a rozhlasového redaktora Mariána Juríka. Narodil sa 5. apríla 1933 v Trnave a zomrel 9. februára 1999 v Bratislave. Začínal v Československom rozhlase (1957-64) ako hudobný redaktor, pokračoval v denníku Smena (1964-68). V roku 1969 založil časopis Hudobný život a bol jeho šéfredaktorom až do odchodu do dôchodku (1988-98). Časopis v podobe mesačníka vychádza dodnes.

Marián Jurík viedol autorské tímy viacerých publikácií: Malá encyklopédia hudby, Malá encyklopédia filmu, Encyklopédia dramatického umenia na Slovensku, Hudobný terminologický slovník, 100 slovenských skladateľov. Napísal niekoľko monografií slávnych interpretov. V jeho životopise je aj post riaditeľa Slovkoncertu, vydavateľstva OPUS, aj umelecký šéf opery SND.

Z množstva relácií, ktoré Marián Jurík vytvoril pre Slovenský rozhlas, vyberáme dve časti z cyklu ABC o hudbe (1993). Najprv bude témou Lyrická opera a potom Legenda, pričom rozprávanie o legendických hudobných formách doplnia ukážky z rôznych skladieb.

                                               ---------

V hudobnom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť reláciu Hudobné kolokvium - O slovenských muzikológoch (2008). Autorka Lýdia Dohnalová sa bude s Ingeborg Šiškovou rozprávať o Jozefovi Kresánkovi a iných významných predstaviteľoch modernej slovenskej muzikológie.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame