Svetový deň rodiny - hudba z pohľadu detí a rodičov

Svetový deň rodiny - hudba z pohľadu detí a rodičov

Vedeli ste, že 15. mája sa oslavuje Svetový deň rodiny? Sviatok World Family Day bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Jeho význam spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základu spoločnosti. Zároveň je možnosťou, aby sa príslušné inštitúcie zamysleli nad rodinnou politikou v danej krajine.

A ako sa dá o tejto téme rozprávať prostredníctvom hudby? V roku 1999 realizovala Etela Čárska hudobno-slovnú reláciu Medzinárodný deň rodín s podnázvom Z pohľadu detí, rodín, pozorovateľov. Autorka navštívila Dom kultúry Lúky v Bratislave, kde medzi detskými folklórnymi súbormi hľadala hudobnú radosť, tvorivosť, sny, výpovede dospelých aj detičiek. Zaznie trochu básnického slova a veľa rozprávania, rôznorodá hudba aj filozofovanie o ľudskom živote.

V relácii okrem autorky účinkujú recitátorka Hilda Michalíková, filozof Martin Marek, komentátori Ján Klimo a Peter Kolník, organizátorky a účinkujúci kultúrneho podujatia. Zvuková spolupráca Dušan Buchel.

                                                    ---------

V bloku klasickej hudby na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť hudobný fíčer Igora Podrackého Hudba bez hraníc z cyklu Mystérium ducha. Rozhlasová kompozícia pre mužský hlas a hudbu získala v roku 1994 prvé miesto na súťaži Prix musical de Radio Brno.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame