Dialógy s hudbou - O festivale v Salzburgu a Mozartovi

Dialógy s hudbou - O festivale v Salzburgu a Mozartovi

V poslednom tohtoročnom bloku klasickej hudby na Rádiu Pyramída si pripomenieme vianočné hudobné tradície a navštívime rodné mesto Wolfganga Amadea Mozarta. Ako červená niť sa bude vysielaním vinúť Pastorálna omša slovenského františkána Juraja Zruneka známeho v zahraničí ako Georgius Zrunek. V minulosti bolo jeho dielo mylne pripisované Edmundovi Paschovi. V nahrávke z roku 2017 účinkujú vokálne súbory Gregoriana a Ritornello pod vedením Michaela Pospíšila.

V cykle Dialógy s hudbou  o hudobnom odkaze Mozarta si zaspomíname na božské iskry v diele tohto velikána klasicizmu. Mozartova hudba nestarne a dodnes nemá konkurenciu. Jeho život lemujú dva dátumy a dve mestá: narodil sa 27. januára 1756 v Salzburgu a zomrel 5. decembra 1791 vo Viedni. V relácii, ktorú autorka Etela Čárska nazvala O Festivale a Mozartovi (2007), preskúmame hudobný život v Salzburgu a stopy, ktoré tu zanechal jeho najslávnejší rodák. Okrem autorky účinkujú Peter Kolník a Jozef Šimonovič, zvuk Marta Pelikánová.

V druhej polovici si môžete vypočuť hudobno-slovnú reláciu Vianoce v srdci človeka a hudbe storočí. Autorka Zdenka Bernátová ju pripravila doslova na prelome tisícročí - premiéra odznela 26. decembra 1999. V sviatočnom pásme hudby a slova účinkujú Soňa Ulická, Jozef Šimonovič a Peter Kolník.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame