Hudobný priestor - Stručné dejiny vesmíru

Hudobný priestor - Stručné dejiny vesmíru

Stručné dejiny vesmíru je rozhlasová opera pre dieťa, rozprávača, detský zbor a inštrumentálny súbor. Dielo skomponoval na objednávku RTVS skladateľ Marek Piaček. Libreto napísal Martin Ondriska. Premiéra sa uskutočnila 14. marca 2015 na festivale Radio_Head Awards v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a v priamom prenose ju odvysielalo Rádio Devín. Operu, ktorá kombinuje hovorený výklad a orchestrálny sprievod, autor prirovnáva k hudobnému divadlu.

Viac sa o tomto neobvyklom diele dozviete v hudobno-slovnej relácii Melánie Puškášovej z cyklu Hudobný priestor (2016). V zázname opery účinkujú Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, rozhlasový detský spevácky zbor pod taktovkou Adriána Kokoša a Štefan Bučko ako rozprávač.

Ako hudobný prológ a epilóg k relácii o Piačekovej vesmírnej opere budeme počúvať výber zo slávnej symfonickej suity Planéty op.32, v ktorej sa anglický neskororomantický skladateľ Gustav Holst pokúsil hudobným jazykom vykresliť Slnečnú sústavu. Zaznejú ukážky z dvoch nahrávok: v roku 1989 dirigoval Adrian Leaper Symfonický orchester Československého rozhlasu a v roku 1997 sa na festivale BHS predstavili Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Róberta Stankovského a Ženský spevácky zbor Lúčnica.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame