Pálenica - Boris Filan spomína na Jána Roháča

Pálenica - Boris Filan spomína na Jána Roháča
Vladimír Rusko je popredný predstaviteľ rozhlasovej tvorby, režíroval viac ako 800 rozhlasových hier, dramatizácií a relácií, pôsobil aj ako pedagóg na konzervatóriu a na VŠMU v Bratislave. Veľký dôraz kládol na rovnováhu základných zložiek rozhlasového diela, na precíznosť jazyka a jeho melodiku. Využíval najnovšie technické prostriedky a patril k priekopníkom rozhlasovej stereofónie i kvadrofónie.

Darina Vašíčková sa po absolvovaní štúdia slovenčiny a ruštiny na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského stala členkou Rozhlasového hereckého súboru. Účinkovala v množstve rozhlasových hier a relácií všetkých žánrov, bola vynikajúca recitátorka, spíkerka i konferencierka. Vystupovala aj mimo rozhlasu, úspešne sa zúčastnila na viacerých interpretačných súťažiach na Slovensku i v Čechách.

Všetko podstatné o týchto osobnostiach sa dozviete v dvoch rozhlasových pásmach Emila Benčíka Takí sú rozhlasáci (2011).

Divadelný režisér, herec, pedagóg a prekladateľ Janko Borodáč (1892 - 1964) organizoval slovenský divadelný život a zaslúžil sa o vybudovanie slovenského profesionálneho divadelníctva. Ako režisér sledoval najmä národno-buditeľské ciele. SND hrávalo v odnárodnených a pomaďarčených mestách, kde sa snažilo získať divákov pre nové slovenské divadlo. Jeho osobnosť vám priblížime v relácii Jozefa Leikerta Galéria slávnych (2010). A vypočuť si môžete tiež, ako si Borodáč v roku 1957 zaspomínal na začiatky účinkovania SND v Košiciach a v košickom rozhlase.

Ján Roháč (1932 - 1980) bol geniálny režisér československého humoru a skvelý človek. Študoval na DAMU v Prahe a jeho prvým pôsobiskom bolo Divadlo estrády a satiry, dnes ABC. Pôsobil ako divadelný režisér v súbore Laterna magica, ktorú pomáhal založiť. V Semafore režíruje hry Suchého a Šlitra, spolupracuje s Šimkom a Grossmannom. Básnik a textár Boris Filan mu robil asistenta réžie v Semafore a v roku 2006 si zaspomínal na svojho učiteľa a priateľa v Pálenici.

Slovenský básnik, historik, etnograf, slavista a univerzitný profesor Pavel Jozef Šafárik (1795 - 1861) založil vedeckú slavistiku. Svoje diela písal prevažne po nemecky alebo po česky. Pripomeňme si význam tejto osobnosti prostredníctvom Galérie slávnych (2009) autora Jozefa Leikerta.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame