Svety - o Martinovi Rázusovi

Svety - o Martinovi Rázusovi

S menom legendárneho reportéra Bohuša Ujčeka sa spájajú humorné príbehy, kanadské, ba i politické žartíky. Ako napríklad ten, keď mal nahrať reportáž v ostravských baniach. Pre vtedajšiu propagandu to bola téma najvyššej dôležitosti. Reportér si vybral zálohu na služobnú cestu, ale na bratislavskej železničnej stanici zakotvil v reštaurácii. Zmeškal všetky vlaky, prepil všetky peniaze. Keď vytriezvel, začal riešiť svoj problém.

Zašiel pod neďaleký viadukt, ktorého akustika zodpovedala všeobecnej predstave o akustike banskej šachty. Nahral tam s nejakými štamgastami takú dokonalú napodobeninu reportáže z hlbín zeme, že sa odvysielala, dostala sa do rozhlasovej súťaže a porota vraj uvažovala o prvom mieste. Riaditeľ Vrabec však začul v tejto skvelej reportáži čvirikanie vrabcov. Vrabec v bani?! Reportér musel s pravdou von, ale vzhľadom na majstrovstvo, nápaditosť a vtip, s akým vytvoril tento podvod, bolo mu odpustené, prepáčené a vošiel do legendy. Túto osobnosť nám najlepšie predstaví Slavo Kalný v pásme Šéfreportér Bohuš Ujček (2003).

V knihách Virsíkovci a Odchádzam s Hipokratom sa spisovateľ Peter Valo venuje životu známeho ftizeológa Karola Virsíka. Narodil sa za cisára pána, prežil prvú Československú republiku, počas prvej Slovenskej republiky pôsobil ako lekár na východnom fronte a po vojne zviedol víťazný boj s tuberkulózou. O tomto zakladateľovi Národného ústavu tuberkulózy a respiračných chorôb pripravil pásmo Záhradník pána profesora (2003). V réžii Jozefa Pražmáryho účinkujú Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Július Vašek, Ján Valentík, Soňa Ulická, Ria Paldiová a Alfréd Swan.

Filozof, kulturológ a literárny teoretik Dalimír Hajko pracoval hneď po maturite ako asistent réžie v Československom rozhlase v Bratislave. Po štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského pôsobil ako vedecký pracovník Ústavu filozofie a sociológie SAV, neskôr Literárnovedného ústavu SAV. V rokoch 1991 až 1999 bol redaktorom Slovenského rozhlasu. Potom odišiel na Filozofickú fakultu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V roku 1993 pripravil umelecko-dokumentárne pásmo Svety - o Martinovi Rázusovi.

Rozhlasový športový reportér Rudolf Gallo sa zúčastnil na viac ako dvadsiatich majstrovstvách sveta v rôznych športoch, i na viacerých olympijských hrách. Pri hokeji začínal ako rozhlasový reportér na majstrovstvách sveta 1954 v Štokholme a končil stretnutím Slovensko - Poľsko v rámci B-kategórie majstrovstiev sveta 1995 v Bratislave, kedy si tím Slovenska vybojoval postup do „áčka". Okrem športových reportáží sa zaoberal aj históriou športových prenosov, takže sa dozvieme, ako to fungovalo v samotných začiatkoch - v roku 1924.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame