Rubikon - Móric Beňovský

Rubikon - Móric Beňovský

V týchto dňoch si pripomenieme až dve okrúhle výročia týkajúce sa Mórica Beňovského. Od jeho narodenia uplynulo už 270 rokov a od tragického úmrtia 230. Beňovský patrí medzi prvých Európanov, ktorí objavili cestu z Ruska na východ a plavil sa cez severný Pacifik. Toto prvenstvo sa omylom pripisuje Jamesovi Cookovi, ktorý tieto končiny objavoval až o sedem rokov neskôr. Tohto rodáka z Vrbového si považovali na viacerých kráľovských dvoroch a do kontaktu prišiel aj s mnohými významnými štátnikmi, kráľmi, cisármi či americkým prezidentom Georgeom Washingtonom.

U nás sa pri hodnotení jeho osobnosti pristupuje, mierne povedané, pomerne opatrne. Azda sa to zmení k lepšiemu v roku jeho dvoch okrúhlych jubileí. Pásmo o cestovateľovi, dobrodruhovi, vojakovi a obchodníkovi Móricovi Beňovskom pripravila v roku 2013 Ivica Ruttkayová v rámci cyklu Rubikon.

Koncom júna uplynulo už 45 rokov od úmrtia významného slovenského maliara, grafika, ilustrátora, výtvarného pedagóga a esperantistu Martina Benku a v týchto dňoch uplynie 128 rokov od jeho narodenia. Pri tejto príležitosti pripomíname jeho múdre a stále aktuálnejšie motto: „Nenadrapovať sa, neliezť privysoko, nehľadať krásu v prázdnote, ale zveľaďovať ju a tešiť sa z nej tam, kde je: medzi ľuďmi, v živote." Pásmo o živote a tvorbe Martina Benku Žil umeniu autorsky pripravil Jozef Šajgal v roku 1973.

Scénický výtvarník, režisér, pedagóg a dramaturg Viliam Ján Gruska oslávi v týchto dňoch okrúhlych 80 rokov. Všetko podstatné o ňom a jeho rozsiahlej tvorbe sa dozviete z rozhlasového portrétu, ktorý v roku 2014 pripravila Iveta Pospíšilová, v čase, keď mal Gruska 77 rokov.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame