Emil Benčík: Neslávny odchod mocných

Emil Benčík: Neslávny odchod mocných

Emil Benčík - prvolezec historického typu fíčra, priekopník literatúry faktu v jej akustickej podobe - úspešne rekonštruuje prelomové dejinné udalosti. Takto ho charakterizoval Vladimír Ferko. Emil Benčík sa venoval najmä historickým témam. Vytvoril rozsiahle umelecko-publicistické a fíčrové cykly z našich nedávnych dejín (o Alexandrovi Dubčekovi, o tragédii slovenských Židov, o Slovenskom národnom povstaní, o druhej svetovej vojne), kde využíval bohatý rozhlasový archív nahrávok, ale aj svedectvá pamätníkov a výpovede historikov.

Fíčer Neslávny odchod mocných (2006) pomocou histórie zaznamenanej vo zvuku rekonštruuje udalosti nežnej revolúcie, ktorej 27. výročie si práve pripomíname. V réžii Petra Vilhana účinkujú Hana Makovická a Ivan Krúpa.

Nedožité 95. narodeniny legendárneho športového reportéra Oskara Manu si pripomenieme rozhovorom, ktorý s ním nahrala redaktorka Mária Abrahámová. Na záver si Mana želá, aby sa dožil stovky. Reláciu sme vysielali 28. novembra 2001. O štyri dni nás Mana navždy opustil. Jeho želanie dožiť sa stovky sa, žiaľ, nesplnilo.

V týchto dňoch by oslávil rovných sto rokov František Dibarbora. Jeho osobnosť najlepšie charakterizujú slová divadelného kritika: „Jedným okom sa smial, druhým plakal."

Už ako „kandrdas", tak kedysi volali hercov začiatočníkov, sa uviedol ako komediálne tvárny herec. Vyvádzal „psie kúsky" tak vkusne a nápadito, že si to všimli nielen diváci, ale aj kritici. A keď potom pôsobil v operete (a do operety sa začalo chodiť na Dibarboru), všimli si to aj režiséri. Potom si všetkých získala jeho kabaretná a rozhlasová komika.

František Dibarbora sa stal na neuveriteľných štyridsať rokov naším najpopulárnejším komikom. Ale rovnako dokonalý bol aj v úlohách tragických. Odrazu zmizol žoviálny a zábavný komik, objavil sa plachý, noblesný pán alebo rezignovaný človek, ktorý stratil ilúzie... Podľa toho, čo si žiadala rola. Vždy však presvedčivý, jemný, tvorivý. Osobnosť Františka Dibarboru nám v relácii Galéria slávnych (2010) priblíži Jozef Leikert.

V týchto dňoch si tiež pripomíname 210. výročie narodenia básnika, prozaika, prekladateľa, teológa, cirkevného hodnostára, člena Tatrína a prvého podpredsedu Matice slovenskej - Karola Kuzmányho. Umelecko-dokumentárne pásmo Michala Eliáša o živote a diele tohto významného dejateľa pripravilo Banskobystrické štúdio pod názvom Sláva šľachetným (2001).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame